NFT Nieuws

NFT nieuws

Misschien heb je de laatste tijd wel vaker de term NFT voorbij horen komen. Niet gek want dit stukje technologie is het afgelopen jaar enorm in populariteit toegenomen. Zo zijn verschillende NFT werken al meerdere keren in het nieuws geweest. Dat had mede te maken met de hoge bedragen waarvoor deze verkocht werden. Wat is NFT eigenlijk, wat kun je ermee en kan je er geld mee verdienen? Je leest het allemaal in dit artikel.

Wat is NFT?

NFT staat voor Non-fungible token. Hiermee kan jij binnen de blockchain worden vastgelegd als eigenaar van een bepaalde foto, video, muziek of zelfs avatar. Deze NFT’s kun je vervolgens opslaan in je wallet en daarmee zijn ze veilig en blijven ze van jou. Eigenlijk is een NFT dus niet meer en niet minder dan een digitaal verzamelobject waaraan een bepaalde waarde wordt gegeven.

Wat kun je met een NFT?

Een NFT had voor 2021 niet veel functionaliteiten in zich. Je kon het voornamelijk gebruiken als ruil of verzamel object die je kon kopen door gebruik te maken van cryptocurrency. Een van de eerste voorbeelden van NFT’s was Cryptokitties. Deze digitale katten kon je in 2017 al kopen voor een enorm laag bedrag, tegenwoordig is deze waarde echter geëxplodeerd en zijn sommige van deze katten een fortuin waard. Buiten het verzamelen van deze crypto kat, had het geen andere functionaliteit. Tegenwoordig kun je hier ook je eigen cryptokitty op creëren. Sinds 2020/2021 is er veel veranderd in de NFT wereld. Zo heb je nu NFT’s die concertkaarten bevatten, nooit eerder uitgebrachte muziek nummers of zelfs lidmaatschappen die je toegang geven tot een elite club.

Hoe leg je je eigenaarschap vast van een NFT?

Misschien denk je nu “Pff ik kan toch gewoon zo’n NFT zelf downloaden en dan gebruik er van maken?” Nou, dat gaat zo makkelijk nog niet. Net zoals bij gewone cryptovaluta is het eigenaarschap gekoppeld via blockchain. Dit betekent dat jouw eigenaarschap vast staat op de blockchain zelf en gekoppeld is aan een bepaald account met een bijbehorende digitale portemonnee (ook wel wallet genoemd). Hierdoor kan je ook alleen maar NFT’s verkopen die aan jouw account en wallet zijn gekoppeld.

Waarom zijn NFT’s zo duur?

Geloof het of niet, maar er was een tijd dat NFT’s nog niet zo enorm duur waren. Toen kostte zo’n digitaal plaatje, video of muzieknummer slechts enkele euro’s met uitzonderingen tot duizend euro. Een crypto kitty, die nu omgerekend 1 tot 3 ton kost, had eerst een verkoopprijs van 60 dollar. Dat is dus een enorm verschil! Net zoals bij veel gewilde objecten in de wereld wordt de prijs bepaald op basis van vraag en aanbod. Doordat NFT’s de laatste tijd zo enorm populair zijn geworden is de gemiddelde prijs enorm gestegen. Ook de enorme hoeveelheid NFT nieuws heeft hiervoor gezorgd.

Is NFT interessant voor de normale cryptofan

Dit valt over het algemeen best wel tegen. Langzamerhand komen er steeds meer sites en services online waar jij als cryptofan allerlei NFT’s kan kopen. Meestal gaat dit via een eigen op zichzelf staande site. Na deze sales, worden de NFT’s op marktplaatsen als Opensea of Rarible verkocht. Hier verandert het spelletje en wordt de prijs bepaald op basis van wat iemand er voor over heeft. Vergis je niet, niet elke NFT is aan het begin meteen enkele ethereum waard.  In de meeste gevallen beginnen ze zelfs op een vrij schappelijke prijs, waardoor ze voor een normale cryptofan wel degelijk interessant kunnen zijn. Verwacht echter niet dat je altijd winst maakt op een NFT. Het komt vaker voor dat een NFT minder waard wordt dan dat het meer waard wordt.

Wat is de toekomst van NFT?

Hoewel NFT’s op dit moment booming zijn door het vele NFT nieuws, hoeft dat niet te betekenen dat de digitale kunstwerken deze waarde in de toekomst blijven behouden. Sterker nog, wanneer meer bedrijven of evenementen gebruik gaan maken van NFT’s kan het zelfs mainstream gaan. Dat heeft een flinke impact op de waarde van een NFT. De waarde in de toekomst is daardoor niet duidelijk en hier valt weinig over te zeggen. Waar wel iets over te zeggen valt is het toepassen van NFT binnen onze samenleving. Zo kunnen artiesten NFT’s gebruiken om fans exclusief materiaal te geven of kan een concertkaartje in een NFT worden verwerkt waardoor er altijd herinneringen aan dat ene concert blijven.

Kan je een NFT onder meer mensen verdelen?

Als je een NFT betaalbaar wilt houden, zal je er meerdere van moeten maken. Gelukkig kun je dat nu al met NFT’s doen. Zo kun je er zelf voor kiezen hoeveel stuks je van een bepaalde NFT maakt. Hierdoor kun je de prijzen flink verlagen en kunnen meer mensen de NFT aanschaffen. Op die manier zou een festival organisator dus meerdere NFT’s kunnen laten maken voor hun festival bezoekers waardoor ze een digitale herinnering van het festival hebben. Misschien krijgen we over een paar jaar wel een NFT bij ons pinkpopkaartje, de tijd zal het leren!

Blijf op de hoogte van het laatste NFT Nieuws

Vind je de NFT wereld interessant? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of bezoek regelmatig onze website. Wij publiceren hier verschillende NFT Nieuws artikelen per week en zullen je dan ook op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen binnen deze digitale wereld.