Crypto Facilities MTF

Rente in de eurozone door de ECB verhoogd voor het eerst in 11 jaar

Vandaag heeft de Europese Centrale Bank (ECB) voor het eerst in 11 jaar de rente in de eurozone verhoogd wegens de stijgende inflatie dat de belangrijkste zorg van centrale bankiers is geworden. De rente wordt met 50 basispunten verhoogd en is hoger dan analisten verwacht hadden. Het vormt dan ook een afwijking van de nulrenteomgeving waarin de EU zich sinds 2016 in bevindt. De ECB zei:

“De Raad van Bestuur oordeelde dat het passend is om een ​​grotere eerste stap op het pad van de normalisatie van de beleidsrente te zetten dan tijdens zijn vorige vergadering werd aangegeven.”

“Tijdens de komende vergaderingen van de Raad van Bestuur zal een verder normalisatie van de rentetarieven passend zijn.”

Hieraan werd toegevoegd:

“Het feit dat de Raad van Bestuur vandaag de dag al snel een einde maakt aan de negatieve rentetarieven, stelt de Raad van Bestuur in staat om over te gaan naar een vergaderingsgewijze benadering van rentebesluiten.”

De rente op basis herfinancieringstransacties wordt vooralsnog verhoogd naar 0,50%. Voor de rente op de Marginale beleningsfaciliteit en de Depositofaciliteit geldt dat deze per 27 juli 2022 naar respectievelijk 0,75% en 0,00% worden verhoogd.

Analisten van de Deutsche Bank gaven voorafgaand nog aan in een nota dat niet-gepubliceerde gegevens over inflatieverwachtingen ECB-functionarissen bezorgd kunnen hebben gemaakt. Hierdoor ligt er een stijging van 50 basispunten op tafel. De analisten wezen daarnaast ook op het anti-fragmentatie-instrument waar Christine Lagarde, de president van de ECB, zich de laatste tijd op heeft gefocust. De verhoging van 50 punten zou namelijk helpen bij het onderhandelen over de details van het instrument.

Anderen wezen ook op het anti-fragmentatie-instrument, waarbij Dirk Schumacher van financieel onderzoeker, Natixis, in een notitie schreef dat Lagarde waarschijnlijk het tijdelijke karakter van een dergelijk instrument zal benadrukken.

“Ze zal ook de vastberadenheid van de ECB onderstrepen om de integriteit van de monetaire unie te waarborgen, en daarbij proberen een ‘alles wat nodig is’-geest op te roepen.”

“De dunne lijn die Lagarde moet bewandelen is het risico van een misverstand en grillige marktbewegingen.”

De renteverhoging komt ook op het moment dat de eurozone worstelt met de ergste inflatie ooit. Eerder deze week publiceerde Eurostat nieuwe gegevens waaruit bleek dat de inflatie op jaarbasis in juni 8,6% bereikte. De inflatiedoelstelling van de ECB is 2%. De centrale bank hoopt dat de inflatie haar doel op middellange termijn zal bereiken.

De inflatie in Europa blijft echter lager dan de inflatie van 9,1% in de VS van vorige maand. Ondertussen is de rente in de VS wel gestegen tot 1,75%, terwijl de rente in de eurozone op nul blijft. Het verschil in beleid heeft gezorgd voor een zwakke euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar. In 20 jaar was de Amerikaanse dollar namelijk voor het eerst meer waard dan de euro.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN