Europese Centrale Bank

De ECB vindt crypto-activa een risico voor de financiële stabiliteit

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de waarschuwingen opgevoerd voor de crypto-markt, waardoor het sentiment in de sector verder afneemt. De grootste cryptocurrency op het gebied van marktkapitalisatie, Bitcoin (BTC) gleed eerder op de dag nog 4% lager onder het niveau van $29.000. Hierbij het het bijgedragen aan het verlies van 57% sinds november. De laatste waarschuwingen kwamen als onderdeel van de Financial Stability Review van de ECB na soortgelijke voorzichtigheid van toezichthouders in het VK en de VS. De ECB gaf het volgende aan in haar beoordeling:

“Beleggers hebben de daling van €1,3T in de marktkapitalisatie van niet-gesteunde crypto-activa sinds november 2021 kunnen opvangen zonder dat er financiële stabiliteitsrisico’s zijn gelopen.”

“In dit tempo zal echter een punt worden bereikt waarop niet-gedekte crypto-activa een risico vormen voor de financiële stabiliteit. Gezien de snelheid van crypto-ontwikkelingen en de toenemende risico’s, is het belangrijk om crypto-activa binnen de regelgevende perimeter en onder toezicht te brengen als een kwestie van urgentie.”

Christine Lagarde, de ECB-president, gaf eerder deze week aan op de Nederlandse televisie dat crypto-activa niet waard waren, op niets zijn gebaseerd en dat er geen onderliggende activa zijn om als veiligheidsanker te dienen. Vorige maand vergeleek ECB-bestuurder Fabio Panetta de sector ook met een Ponzi-regeling, waarin hij opriep tot hardhandig optreden van de regelgeving om een ​​wetteloze razernij van het nemen van risico’s te voorkomen. Hij zei destijds:

“Een dergelijke dynamiek kan alleen voortduren zolang een groeiend aantal investeerders gelooft dat de prijzen zullen blijven stijgen en dat er fiat-waarde kan zijn die niet wordt ondersteund door een stroom van inkomsten of garanties. Tot het enthousiasme verdwijnt en de zeepbel barst.”

De ECB is wel positief over een CBDC

Ondanks de scepsis over gedecentraliseerde valuta en stablecoins, is de ECB nog steeds geïnteresseerd in het uitrollen van een digitale euro. Dit staat ook wel bekend als een central bank digital currency (CBDC). In het geval van een dergelijk CBDC is de overheid de tegenpartij en neemt het de verantwoordelijkheid voor het geld. De centrale bank zal erachter staan en Lagarde is van mening dat dit een enorm verschil zal zijn. De centrale bank hoopt tegen 2023 een CBDC-prototype te bouwen om te testen. Het zal vervolgens drie jaar duren voordat er een beslissing gemaakt wordt om de CBDC te lanceren.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN