ECB Libra

Lokt Binance projecten en gebruikers naar de Binance Smart Chain door Ethereum te blokkeren?

We weten allemaal dat het Ethereum-netwerk snel last krijgt van hoge transactiekosten wanneer het netwerk ‘overbelast’ is. Afgelopen weekend werd dan ook door de grootste beurs van dit moment, Binance, aangekondigd dat het besloten had om tijdelijk de stortingen en opnames van Ether (ETH) stop te zetten. Zoals wij toendertijd al aangaven, kon dit ook een strategische zet geweest zijn van Binance om projecten richting de eigen blockchaìn van het bedrijf, Binance Smart Chain, te duwen.

Ethereum’s gasprijzen stijgen de pan uit

De stijgende volumes op Ethereum hebben het netwerk verstopt, waardoor de gaskosten de afgelopen 12 maanden bijna 20x zijn gestegen. Voor de groeiende DeFi-markt hebben deze torenhoge kosten veel kritiek van de gemeenschap uitgelokt en het ecosysteem gemobiliseerd om op zoek te gaan naar meer betaalbare opties. Dit is waar de Binance Smart Chain om de hoek komt kijken, dat Ethereum hoopt te onttronen als de nieuwe DeFi-hotspot vanwege de interoperabiliteit en lagere transactiekosten.

Binance Smart Chain (BSC), dat werkt volgens een Proof of Authority (POA) -model, is echter gecentraliseerd (Binance kiest de autoriteiten die elk node runnen) ten opzichte van de volledig gedecentraliseerde aanpak van Ethereum. Dit heeft sommige gebruikers ertoe aangezet kritiek te leveren op de aanpak, in de overtuiging dat Binance zijn macht en marktmacht misbruikt om het Ethereum-netwerk opzettelijk te verstikken.

Binance beschuldigd van het opzettelijk verstikken van het netwerk van Ethereum

Een snelle blik op portemonnee- en gasgegevens wijst erop dat Binance de grootste gasuitgever is. Bijvoorbeeld, de afbeelding hierboven getweet door Nansen AI benadrukt alleen al dat de beurs van 12 tot 18 februari het equivalent van bijna 5.000 ETH aan gas heeft uitgegeven. Hoewel veel gebruikers snel kritiek hebben op gepubliceerde gegevens van Aziatische beurzen, waarvan bekend is dat ze het handelsvolume opdrijven, kunnen deze gegevens worden bevestigd door Etherscan-gegevens.

De gegevens tonen aan dat zowel in termen van verbruikte gas als transactievolume in de afgelopen zeven dagen, portefeuilles die aan Binance zijn toegeschreven, zes van de 10 meest actieve portefeuilles in het hele Ethereum-ecosysteem vertegenwoordigden. Hoewel hieruit zou kunnen worden afgeleid dat het volume van Binance de Ether-kosten opdrijft en dit opzettelijk doet om meer volume naar zijn eigen keten te trekken, is dit natuurlijk niet alles zeggend.

De overstap naar Binance Smart Chain is zo geregeld

Het is echter wel zo dat de kosten voor het overstappen van Ethereum naar Binance erg laag zijn, zeker voor smart contracts en DApps. Door de interoperabiliteit te verbeteren en de overstapkosten te verlagen en door ontwikkelaars die waardevolle projecten online brengen te korten, heeft Binance zichzelf opgebouwd als een formidabele bestemming voor allerlei activiteiten.

Gezien de volumes van DeFi, zal elke verlaging van de netwerkkosten en -kosten waarschijnlijk een grotere acceptatie aantrekken. Door deze leegte sneller op te vullen dan concurrenten of meer gevestigde ketens, is Binance nu de thuisbasis van PancakeSwap, dat Uniswap (gebaseerd op Ethereum) qua volume heeft ingehaald.

Omdat de drempels om over te schakelen van Uniswap naar PancakeSwap (wat in feite een kopie is van Uniswap op BSC), vrij laag zijn, is het geen wonder dat DeFi-gebruikers de sprong hebben gemaakt. Bovendien heeft het een sterke stijging veroorzaakt in de waardering van Binance Coin (BNB), waardoor transacties ook duurder zijn geworden op de eigen native chain.

De zet van Binance om het Ethereum-netwerk te verstoppen en vervolgens de opnames stil te leggen kan dan wel niet bewezen worden, maar dat wil niet zeggen dat het niet een reële theorie kan zijn.

Wat denken jullie? Is dit een truc vanuit Binance om meer projecten/gebruikers naar zijn Binance Smart Chain te lokken? Laat het ons weten op onze socials!

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN