DNB Cryptobedrijven

Bitonic sleept DNB voor de rechter vanwege strenge KYC-eis

Het eerste Nederlandse Bitcoinbedrijf Bitonic heeft besloten om De Nederlandsche Bank (DNB) voor de rechter te slepen vanwege de nieuwe regel omtrent verificatiestappen voor uitbetalingsportemonnees, die het bedrijf als hinderlijk beschrijft. Als gevolg van deze regel heeft Bitonic een voorlopige voorziening ingediend bij de Rotterdamse rechtbank, met als doel om de regel ongedaan te laten maken.

Afgelopen november plaatste Bitonic nog een blogpost waarin het aangaf dat het, onder protest, extra verificatie voor Bitcoin-adressen moet toevoegen vanuit de Nederlandsche Bank. Dit nieuws volgde op het goede nieuws vanuit Bitonic omtrent de goedkeuring vanuit de Nederlandsche Bank.

De beurs gaf toen al aan dat het gebruikers nu vragen om aan te geven “met welke doelstelling u Bitcoins wilt gebruiken en wat voor soort wallet u gebruikt”. Verder is de beurs nu verplicht om te controleren of de gebruiker daadwerkelijk de eigenaar is van het Bitcoin-adres door middel van een screenshot van de wallet of het ondertekenen van een bericht.

Bitonic gaf toen al aan dat het zich totaal niet kon vinden in de nieuwe regel. Het zei het volgende:

“We hebben tot het laatste moment geprotesteerd zodat DNB deze eis zou laten vallen, aangezien het niet effectief en buitenproportioneel is. Helaas is dit dus niet gelukt. Nederland is het enige land in de Europese Unie dat deze vergaande eis hanteert.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 1xBit-horizontal-white-3.jpg

De centrale bank, De Nederlandsche Bank, gebruikt de Sanctiewet uit de jaren zeventig om crypto-beurzen hard aan te pakken. De wet heeft tot doel te bepalen dat er geen geld wordt gestuurd naar iemand op een Nederlandse of EU-sanctielijst als onderdeel van het voorkomen van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme.

Bitonic heeft toendertijd al een beroep gedaan op gebruikers om formeel bezwaar te maken bij de centrale bank tegen de harde maatregelen, die in geen enkel ander EU-land van kracht zijn. Bitonic onthulde ook dat een onafhankelijk compliancebedrijf onlangs deskundig advies over de kwestie heeft verstrekt, waarin staat dat de acties van de centrale bank geen juridische waarde hebben.

Voor Bitonic is de introductie van een uitgebreid protocol voor portemonnee-verificatie in strijd met de bestaande privacywetten van klanten. Het zei het volgende:

“Wij vinden het van cruciaal belang dat een rechter rekening houdt met het standpunt van DNB, zodat duidelijk wordt of de eisen legitiem zijn.”

In reactie op het doel van de rechtszaak gaf het het volgende aan:

“Ons doel is om de uitgebreide verwerking van persoonsgegevens die ons wordt opgelegd snel te kunnen stoppen. We willen terug naar de situatie waarin we zelf op risicogebaseerde basis bepalen of we de klant vragen om zijn beheer van de portemonnee te bewijzen.”

We zullen uiteraard deze zaak nauwlettend in de gaten houden. We houden jullie op de hoogte als er meer nieuws naar buiten komt.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN