Jack Dorsey Twitter

CEO van Twitter zou willen dat social media gedecentraliseerder zou zijn

De Amerikaanse president Donald Trump werd onlangs verbannen van een aantal sociale mediaplatforms, waaronder Twitter, Facebook, YouTube, Instagram, Twitch en vele anderen. Het verbod kwam nadat hij de schuld kreeg dat hij supporters ertoe had aangezet het Capitool te bestormen. Het incident resulteerde in de dood van vier mensen, en social media-platforms besloten te voorkomen dat Trump hen opnieuw zou gebruiken om zo’n actie uit te voeren.

Als gevolg hiervan zei Twitter-CEO Jack Dorsey dat hij wenste dat social media-platforms meer gedecentraliseerd zouden zijn. Hij tweette het volgende:

“Ik ben er niet trots op of ik ben er niet trots op dat we Donald Trump van Twitter hebben moeten verbannen, of hoe we hier zijn gekomen. Na een duidelijke waarschuwing dat we deze actie zouden ondernemen, hebben we een beslissing genomen met de beste informatie die we hadden op basis van bedreigingen voor de fysieke veiligheid, zowel op als buiten Twitter. Maar was deze actie wel correct?”

De CEO van Twitter heeft geen spijt van de beslissing, omdat hij gelooft dat het de juiste was. Maar dat gezegd hebbende, zei hij wel dat het moeten verbannen van een account echte en significante gevolgen heeft:

“Ik denk dat dit de juiste beslissing was voor Twitter. We werden geconfronteerd met een buitengewone en onhoudbare omstandigheid, waardoor we ons al onze acties op de openbare veiligheid moesten concentreren. Offline schade als gevolg van online spraak is aantoonbaar reëel, en vooral wat ons beleid en onze handhaving drijft.

“Dat gezegd hebbende, het moeten verbannen van een account heeft reële en significante gevolgen. Hoewel er duidelijke en voor de hand liggende uitzonderingen zijn, vind ik dat een verbod een mislukking van ons is om uiteindelijk een gezond gesprek te bevorderen. En een tijd voor ons is om na te denken over onze activiteiten en de omgeving om ons heen.”

De verbanning laat in feite zien een enkele persoon of entiteit meer macht heeft over een deel van de wereldwijde openbare conversatie. Dorsey schreef een hele thread waarin hij een diepgaande uitleg gaf over dit feit:

“Door deze acties te ondernemen, wordt het openbare gesprek gefragmenteerd. Ze verdelen ons. Ze beperken het potentieel voor opheldering, verlossing en leren. En schept een precedent dat volgens mij gevaarlijk is: de macht die een individu of bedrijf heeft over een deel van het mondiale openbare gesprek.”

Op zoek naar een oplossing, wendde Dorsey zich tot Bitcoin (BTC) en zijn model van decentralisatie. Hij gelooft dat dit de beste manier is om controle en moderatie van het internet van de toekomst te benaderen:

“De reden dat ik zoveel passie heb voor Bitcoin is grotendeels vanwege het model dat het laat zien: een fundamentele internettechnologie die niet wordt gecontroleerd of beïnvloed door een enkel individu of entiteit. Dit is wat het internet wil zijn, en in de loop van de tijd zal het daar meer naartoe gaan.”

Hij gelooft zelfs dat het internet gedecentraliseerd wil worden, en dat het uiteindelijk gedecentraliseerd zal worden. Twitter wil dit ook, en daarom financiert het een “klein, onafhankelijk team van maximaal vijf open-source architecten, ingenieurs en ontwerpers om een ​​open en gedecentraliseerde standaard voor sociale media te ontwikkelen”:

“We proberen ons steentje bij te dragen door een initiatief te financieren rond een open gedecentraliseerde standaard voor sociale media. Ons doel is om een client te zijn van die standaard voor de openbare gesprekslaag van internet.”

Dorsey wil dat Twitter klant wordt van deze standaard, en dat de rest van internet volgt. Of dit uiteindelijk ook gaat gebeuren is echter het tweede. De CEO van Twitter zou het wellicht niet erg vinden om de macht te geven aan het volk, het is echter de vraag of andere giganten, zoals Facebook en Alphabet (moederbedrijf van o.a. Google en YouTube), hier ook zo over denken.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN