China CBDC

China’s tests met digitale yuan zijn in volle gang

Zoals we eerder vandaag hebben aangegeven, is de Europese Centrale Bank (ECB) druk bezig met de interesse naar een digitale euro te onderzoeken en hoewel dit goed nieuws is, is een ander land al een stuk verder in de ontwikkeling van een digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC). Dat land is uiteraard China.

Al in 2014 begon China te werken aan een CBDC toen Xiaochuan Zhou, de toenmalige gouverneur van PBoC, een Digital Currency Research Institute oprichtte. Dit jaar is China het zelfs publiekelijk gaan testen, door 10 miljoen aan digitale yuan uit te geven aan inwoners van Shenzhen en deze testen lijken erg succesvol te zijn.

Volgens Yi Gang, de gouverneur van de People’s Bank of China (PBoC), is er meer dan 2 miljard digitale yuan uitgegeven in ongeveer 4 miljoen afzonderlijke transacties. Dit komt overeen met ongeveer dan €256 miljoen.

De digitale valuta van de Chinese centrale bank volgt een systeem met twee niveaus, waarbij de PBoC, de centrale bank van China, zelf de digitale yuan uitgeeft, maar particuliere bedrijven en commerciële banken de valuta verdelen onder klanten.

Yi Gang gaf verder aan dat de 2 miljard yuan is besteed in proefinitiatieven die plaatsvinden in vier verschillende Chinese steden, via 12.000 betalingsscenario’s.

Hij ging verder met aangeven dat hij een toekomst van digitale valuta’s en contant geld voor zich ziet. Hij zei het volgende op een recente conferentie:

“Ik zie al heel lang dat contant geld en digitale valuta in de toekomst naast elkaar bestaan.”

Hoewel China voorop lijkt te lopen op het gebied van digitale valuta, is er nog veel werk aan de winkel. Tijdens de Fintech Week-conferentie in Hongkong zei Yi dat er nog steeds behoefte is aan een “vrij gecompliceerd en redelijk compleet juridisch kader”. Maar nu de tests met de digitale valuta in volle gang zijn, lijkt het ons dat dat kader niet ver weg kan zijn.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN