JPMorgan Chase lanceert officieel JPM Coin

We hebben op onze website al eerder artikelen geschreven over de eigen cryptocurrency van de Amerikaanse investeringsbankgigant JPMorgan. Nu is echter nieuws naar buiten gekomen dat het op het punt staat om zijn eerste commerciële transacties uit te voeren met JPM Coin.

Volgens een rapport van CNBC zei Takis Georgakopoulos, JPMorgan Global Head of Wholesale Payments, dat een groot technologiebedrijf de token zal gebruiken om vanaf deze week wereldwijde betalingen uit te voeren.

Omdat de bank ziet dat blockchain-technologie commercieel levensvatbaar wordt, heeft ze ook een nieuwe business unit gecreëerd met ongeveer 100 werknemers, genaamd Onyx, om gerelateerde projecten te huisvesten, vertelde Georgakopoulos aan CNBC. Hij ging verder met:

“We lanceren Onyx omdat we denken dat we overgaan naar een periode van commercialisering van die technologieën, van onderzoek en ontwikkeling, naar iets dat een echt bedrijf kan worden.”

Honderden miljoenen dollars besparen

JPMorgan richt zich met de munt op het verlichten van pijnpunten in de wereld van betalingen bij groothandels, “met name op gebieden waar de industrie honderden miljoenen dollars kan besparen met een betere oplossing”, zei Georgakopoulos.

Bij grensoverschrijdende betalingen bijvoorbeeld – waar JPMorgan één van de grootste spelers van is en meer dan $6 biljoen per dag in meer dan 100 landen verplaatst, die berust zijn op een complex wereldwijd web van correspondentbanken – worden betalingen soms geweigerd vanwege fouten in rekeninginformatie of andere problemen.

Als banken zouden kunnen bevestigen dat betalingen de juiste rekeninginformatie en het juiste formaat hebben, voordat ze worden verzonden, kunnen ze dure afwijzingen voorkomen.

Essentieel voor die inspanning is een netwerk met meer dan 400 deelnemende banken en corporaties. De groep, die sinds een JPMorgan-pilot in 2017 het Interbank Information Network heet, wordt omgedoopt tot Liink en wordt gelanceerd met een paar functies die betalingen valideren voordat ze worden verzonden.

Volgens Umar Farooq, de nieuwe CEO van Onyx, kunnen banken een paar cent vragen om gegevens voor elke transactie te bevestigen, geld besparen op het herstellen van fouten en een model te creëren om geld te verdienen door deel te nemen aan het netwerk.

Andere focusgebieden van Onyx

Een ander gebied is de verwerking van papieren cheques, Georgakopoulos zei hier het volgende over:

“We hebben het over honderden miljoenen cheques die worden verzonden. Door een versie van blockchain te gebruiken, waarbij de deelnemers de belangrijkste uitgevers van cheques zijn en de belangrijkste exploitanten van lockboxen, is het mogelijk dat we 75% van de totale kosten voor de industrie vandaag kunnen besparen en cheques binnen enkele minuten beschikbaar maken in plaats van dagen.”

Het bedrijf onderzoekt ook het creëren van aparte betalingsrails voor centrale banken, die interesse hebben getoond in het starten van hun eigen valuta. “Kijk naar China, je kijkt naar Singapore, ze zijn op zoek naar use cases voor digitale valuta,” zei Georgakopoulos. “Als we een model kunnen ontwikkelen dat werkt, denken we dat de kans op adoptie erg groot wordt.”

De ontwikkelingen geven leidinggevenden van JPMorgan het vertrouwen dat blockchain een periode van hoge verwachtingen voorbij is en binnenkort echte oplossingen zal gaan opleveren. Dat volgt het pad van de zogenaamde Gartner-hype-cyclus, die model staat voor de adoptie van nieuwe technologieën. Farooq zei het volgende, verwijzend naar de fasen van de Gartner-cyclus:

“Als je aan blockchain denkt, dan bevinden we ons ergens in het dieptepunt van ontgoocheling of net voorbij dat op de hype-curve. Daarom waren we bij JPMorgan er relatief stil over totdat we klaar waren om het op te schalen en te commercialiseren.”

De beweging van de bankgigant zou een impuls kunnen geven aan de bredere acceptatie van blockchain- en cryptocurrencies. Wat denken jullie? Laat het ons weten op onze socials!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!