Bitcoin fraudeurs

Bitcoin fraudeurs doen zich voor als de WHO

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

Het Britse fraudeopsporingsbedrijf Cifas waarschuwt investeerders voor nieuwe gevallen van oplichting met betrekking tot het coronavirus. De Bitcoin fraudeurs beweren namelijk van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te zijn en benaderen mensen via e-mails en smsjes ​​om geld te doneren aan hun COVID-19 Solidarity Response Fund. Ze vragen om de donatie te doen met de grootste cryptocurrency Bitcoin (BTC).

Volgens het rapport sturen fraudeurs een e-mail met een valse adres (donate@who.int) om de fraude er realistischer uit te laten zien. Cifas doet een oproep aan gebruikers om geen donaties te sturen naar verdachte adressen, maar alleen te doneren via de officiële website van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Coronavirus oplichting

Er worden veel chantage pogingen gedaan door oplichters via dreigende e-mails. Zulke incidenten zijn er echter al jaren, maar met de komst van COVID-19 is er een nieuwe draai aangegeven. De correspondentie beweert dat de schrijver zowel uw informatie vrijgeeft en u en/of uw familie met het coronavirus infecteert, tenzij er een betaling voldaan wordt in Bitcoin.

Ook zijn er Bitcoin fraudeurs die zich voordoen als werkgevers en je vragen om een ​​’donatie’ op jouw eigen bankrekening te accepteren en deze op een crypto ATM te storten. De zogenaamde ‘donatie’ is waarschijnlijk geld dat van anderen is gestolen en de overdracht van het gestolen geld wordt gezien als een illegale activiteit.

Tevens is het bekend dat oplichters klanten van vertrouwde e-commercesites lokken en hen producten aanbieden die beweren COVID-19 te voorkomen. Dit doen zij vaak op niet-gerelateerde en niet-gereguleerde berichtensites om betaling in cryptocurrencies te accepteren. Deze producten bestaan echter niet en worden dus ook nooit geleverd.

Volgens de FBI kunnen crypto-investeerder zichzelf redelijk beschermen door allereerst goed onderzoek te doen, voordat ze daadwerkelijk overgaan tot het ondernemen van stappen. Ook wordt sterk afgeraden om bankgegevens te delen met niet-vertrouwde partijen en is het belangrijk om liefdadigheidsinstellingen en non-profitorganisaties vooraf te controleren, die beweren crypto te accepteren, voordat ze een donatie doen.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN