Reserve Bank of India crypto-verbod

John de Mol wint rechtzaak tegen Facebook met betrekking tot crypto-advertenties

Een Nederlandse rechtbank heeft bepaald dat Facebook frauduleuze Bitcoin (BTC) -gerelateerde beleggingsadvertenties moet verwijderen. Dit nieuws kwam na de rechtszaak van de lokale miljardair en televisieproducent John de Mol tegen het bedrijf, meldde Reuters op maandag 11 november.

De Mol startte in juni 2019 een gerechtelijke procedure tegen de sociale media-gigant en beweerde dat Facebook niet had gereageerd op meerdere verzoeken om de advertenties te verwijderen. De desbetreffende advertenties hadden te maken met een zwendel die de afbeeldingen van hem, en andere beroemdheden, misbruikte. Dit zorgde uiteindelijk voor een verlies van €1,7 miljoen bij investeerders.

Naar aanleiding van de claim oordeelde een Nederlandse rechtbank dat Facebook de advertenties moest verwijderen en alle beschikbare informatie moest verstrekken over de personen die achter de advertenties zitten. Anders kan de social media-gigant een boete krijgen van maximaal €1,1 miljoen euro. De rechtbank zei:

“De argumenten van Facebook, dat het slechts een neutrale trechter voor informatie is en daarom niet kan worden verplicht om te handelen, is niet aanvaardbaar. Het bedrijf speelt een te actieve rol met betrekking tot advertenties, die het primaire bedrijfsmodel vormen, om dat te beweren.”

Voor de rechtbank verklaarde Facebook ogenschijnlijk dat het de advertenties al had verwijderd en overwoog het “alle juridische acties inclusief een hoger beroep”. Facebook zei:

“Belangrijk is dat deze uitspraak niets verandert aan onze inzet voor het bestrijden van dit soort advertenties. We kunnen niet genoeg benadrukken dat dit soort advertenties absoluut geen plaats op Facebook hebben en we ze verwijderen wanneer we ze vinden.”

Facebook is in april 2018 ook aangeklaagd door Martin Lewis, een Britse journalist en tv-presentator. Lewis beschuldigde het bedrijf van laster met betrekking tot misleidende cryptocurrency-advertenties.

Het sociale mediaplatform verbood begin 2018 cryptocurrency-gerelateerde advertenties. Echter, het bedrijf veranderde zijn houding een paar maanden later door zijn beleid bij te werken, om opnieuw cryptocurrency-advertenties op het platform toe te staan.

In een eerder bericht gaven wij al aan dat Brandpunt+ meldde dat er minstens één Nederlandse onderneming betrokken is bij deze frauduleuze advertenties.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN