Crypto Nieuws

G7 ziet gevaar in Libra, maar niet in Bitcoin

Er is gisteren een rapport uitgegeven door de G7-groep taskforce. Deze taskforce omvat hoge ambtenaren van centrale banken, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Financial Stability Board (FSB), die de regels voor de G20-landen coördineert.

Het rapport richt zich voornamelijk op Libra en zet deze neer als de grote boze wolf. Tevens schetst het rapport belangrijke bedreigingen die het van toepassing acht op alle stablecoins.

Nieuw toezichtskader

In een paragraaf getiteld “Ensuring resilience in the face of new risks”, erkende het rapport ook dat de wereldeconomie geconfronteerd wordt met de onzekerheid van dalende rentetarieven, escalerende overheidsschulden en verzwakkende financiële markten.

Om deze ‘nieuwe risico’s’ aan te pakken, voegde het eraan toe dat de FSB een nieuw toezichtskader ontwikkelt, dat tegen volgend jaar moet worden ingevoerd. Het aantal uitdagingen dat het als een bedreiging voor de financiële stabiliteit beschouwde, omvatte de bescherming van consumenten en beleggers, gegevensprivacy en -bescherming, financiële integriteit (inclusief AML / KYC-naleving), en eerlijke concurrentie en antitrustbeleid.

Dit zijn allemaal zaken die Libra niet kan bieden.

Het rapport ging verder met het benoemen van de vermindering van belastingontduiking, marktintegriteit, gezond en efficiënt bestuur, cyberveiligheid en operationele risico’s, en een geschikte rechtsgrondslag voor Libra-achtige crypto stablecoins.

De toezichthoudende instantie zal de problemen van wereldwijde stablecoins deze week officieel voorleggen tijdens de G20-bijeenkomst van de ministers van Financiën en centrale banken.

Bitcoin niet gevaarlijk, maar Libra wel

Het rapport voegde eraan toe dat het crypto-activa, zoals Bitcoin (BTC) niet als een bedreiging beschouwde. Ze gaven het volgende aan:

“G20-leiders merkten op dat crypto-activa op dit moment geen bedreiging vormen voor de wereldwijde financiële stabiliteit, maar dat ze waakzaam blijven voor bestaande en opkomende risico’s.”

Vervolgens gingen ze verder met het aangeven dat “wereldwijde stablecoins” wel een grote uitdaging zouden kunnen vormen.

Het erkende de voordelen van stablecoins voor grensoverschrijdende transacties, echter gaven ze aan dat de meeste centrale banken hun eigen munt zouden willen gebruiken, in plaats van een stablecoin van een social media gigant.

Afgelopen week werd al duidelijk dat het aantal leden van de Libra Association terug aan het lopen is. Na het opstappen van PayPal, zijn Visa, Mastercard, eBay en Stripe ook al uit het project gestapt. Als gevolg hiervan zullen veel stoelen rond de tafel leeg zijn tijdens hun eerste bestuursvergadering, die vandaag in Genève gehouden wordt.

Vorige week werd ook al bekendgemaakt dat Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, op 23 oktober voor zijn Libra project zal getuigen tegenover een commissie van Amerikaanse politici.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN