Hong Kong gaat testen met digitale dollar

In Hong Kong wordt er dit jaar al geëxperimenteerd met de digitale versie van zijn dollar, als voorbereiding op uiteindelijke invoering ervan. Dit wordt gedaan door China’s speciale administratieve regio Hongkong. Zo proberen ze in te lopen op landen die al van plan of al digitale munten van de centrale bank hebben gelanceerd.

Testen digitale dollar gepland voor vierde kwartaal

De Hong Kong Monetary Authority (HKMA) kondigde aan:

“Hong Kong wil in de resterende maanden van het jaar beginnen met het testen van een munt met de naam e-HKD, een digitale incarnatie van de Hong Kong-dollar. De proeven zullen worden vergemakkelijkt door de goedkeuring van wetswijzigingen en de opbouw van de digitale infrastructuur die nodig is om het project te ondersteunen.”

Doordat het introduceren van een digitale munt zo nieuw is komt er eerst een proeffase. Deze fase komt er om feedback te verzamelen over de potentiële vraag, privacyaspecten en andere kwesties die zich kunnen voordoen rond de uitgifte van een digitale munt van de centrale bank (CBDC).

Howard Lee, plaatsvervangend directeur van de HKMA, die de rol van centrale bank vervult, lichtte dit toe:

“Hoewel er misschien geen onmiddellijke use case is voor e-HKD, zal de HKMA, rekening houdend met de bevindingen van onze proeffase en de feedback van marktconsultatie en internationale ontwikkeling, de weg beginnen te effenen voor de implementatie van e-HKD en zal zij toewerken naar een lancering van e-HKD in de toekomst.”

Momenteel wordt er juridisch ook nog veel onderzocht over de lancering van CBDC’s.

Lee lichtte over de proeven toe:

“Bij de proeven zijn geselecteerde banken, betalingsaanbieders en technologiebedrijven betrokken. Deze entiteiten zullen het gebruik van de digitale munt onder hun werknemers en een klein aantal klanten onderzoeken.”

“Het doel van de invoering van de e-HKD is de klant meer keuze te bieden”, voegde de vice-CEO eraan toe. Hij benadrukte ook dat de maatregel geen gevolgen zal hebben voor de drie banken in Hong Kong die bankbiljetten uitgeven.

HKMA stelt tijdlijn vast voor invoering e-HKD na proeffase

Na de proeffase zal de HKMA het tijdlijn vaststellen voor de lancering van de e-HKD, aldus Colin Pou, uitvoerend directeur financiële infrastructuur bij de HKMA. De directeur kondigde het CBDC-plan voor het eerst aan in juni 2021, als onderdeel van de Fintech 2025-strategie. In oktober werd de whitepaper uitgebracht en de raadplegingen eindigden in mei.

Tientallen centrale banken over de hele wereld hebben digitale valuta bestudeerd en stappen ondernomen om hun eigen valuta te creëren. De People’s Bank of China (PBOC) heeft in een aantal steden proefprogramma’s uitgevoerd voor haar digitale yuan (e-CNY) en heeft onlangs aangekondigd dat het proefgebied in vier daarvan wordt uitgebreid tot provincieniveau.

Kortom, in Hong Kong wordt er dit jaar geëxperimenteerd met de digitale dollar: e-HKD. Hiermee proberen ze andere CBDC’s bij te blijven rondom het innoveren van de digitale dollar.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!