hong-kong

Hong Kong gaat testen met digitale Hong Kong-dollar

Hong Kong heeft een plan aangekondigd om in de resterende maanden van dit jaar te beginnen met het testen van de e-HKD, de digitale versie van de Hong Kong-dollar. De Hong Kong Monetary Authority (HKMA) kondigde aan dat de tests makkelijk worden gemaakt door de goedkeuring van wetswijzigingen en de bouw van digitale infrastructuur die nodig is om het project te ondersteunen. Dit meldde de South China Morning Post.

Het doel van de tests is om feedback te verzamelen over de potentiële vraag, privacyaspecten en andere problemen die zich kunnen voordoen rond de uitgifte van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC). De adjunct-directeur van de HKMA, Howard Lee, legde het volgende uit:

“Hoewel er misschien geen onmiddellijke use-case voor e-HKD is, zal de HKMA, rekening houdend met de bevindingen van ons onderzoek en de feedback van marktconsultatie en internationale ontwikkeling, de weg vrijmaken voor de implementatie van e-HKD en overgaan tot een lancering van e-HKD in de toekomst.”

Lee gaf daarnaast aan dat op veel rechtsgebieden de lancering van CBDC’s al worden onderzocht. Deelnemers aan het overleg van de bankautoriteiten spraken namelijk hun bezorgdheid uit over het feit dat Hong Kong achterblijft in vergelijking met de internationale trend.

Geselecteerde banken, betalingsproviders en technologiebedrijven worden bij de tests betrokken. Zij zijn dan ook verantwoordelijk om het het gebruik van de digitale valuta onder hun werknemers en een klein aantal klanten te onderzoeken, aldus Lee. Volgens hem moet de introductie van de e-HKD de klant meer keuze bieden. Ook zei hij dat dit geen gevolgen zal hebben voor de drie banken die bankbiljetten uitgeven.

Als de testfase is afgerond, zal de HKMA een tijdlijn bepalen voor de officiële lancering van de CBDC. Dit werd gemeld door Colin Pou, uitvoerend directeur voor financiële infrastructuur bij de HKMA. Hij kondigde het plan voor de CBDC al in juni 2021 aan als onderdeel van de Fintech 2025-strategie. Vervolgens verscheen in oktober 2021 het whitepaper waarna het overleg in mei van dit jaar werd beëindigd.

Tientallen centrale banken over de hele wereld hebben digitale valuta bestudeerd en stappen ondernomen om hun eigen valuta te creëren. De People’s Bank of China (PBOC) heeft in een aantal steden proefprogramma’s voor zijn digitale yuan (e-CNY) uitgevoerd en heeft onlangs de uitbreiding van het proefgebied in vier daarvan aangekondigd naar provincieniveau.

Eerder deze maan maakte Lee bekend dat ook Hong Kong dit jaar kleinschalige tests heeft gedaan met de e-CNY. Deze zomer werd daarnaast aangegeven dat de regio de digitale yuan zal koppelen met het binnenlandse betalingssysteem. De HKMA werkt naast de PBOC, ook samen met de centrale banken van Thailand en de Verenigd Arabische Emiraten om grensoverschrijdende betalingen met CBDC’s mogelijk te maken.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN