BLOG AFBEELDINGEN altcoin_Tekengebied 1 kopie 13

Wat is het FTX token (FTT)?

We vertelden jullie eerder al over de utility tokens van de Binance en van de ProBit exchanges, BNB en PROB. FTT of de FTX token is de utility token van de FTX exchange. Het zijn tokens uitgegeven door cryptobeurzen die de gebruikers van die beurzen extra voordelen geven.

In alle gevallen gaat het bijvoorbeeld om kortingen op beurshandelingen. Maar ondertussen heeft elke beurs ook al wel andere manieren bedacht om gebruikers of investeerders te verleiden het token te kopen. Of dat nu is om het ook echt te gebruiken of om eerder om te investeren. Het is alleszins een feit dat alle genoemde tokens het erg goed doen de voorbije jaren.

Wat is FTX?

FTX werd in 2019 gelanceerd met als doel crypto-traders een eenvoudige manier aan te bieden om te handelen met afgeleide producten of derivaten. In de traditionele financiële wereld zijn derivaten immers al lang ingeburgerd. Derivaten geven traders de mogelijkheid te profiteren van de prijs van een onderliggend aandeel, handelsgoed of in dit geval een cryptomunt, zonder deze ook echt in portefeuille te hebben. Vandaar de naam: afgeleide product of derivaat. 

Sam Bankman-Fried, de CEO en oprichter, kwam met het lumineuze idee om cryptoderivaten in de vorm van ERC20-tokens te lanceren. Naast de meer traditionele derivaten zoals margin traden, futures of options traden, zijn ze met nog veel andere, behoorlijke innovatieve ideëen gekomen. Hieronder leggen we er enkele uit ter verduidelijking. Geheel terzijde, maar wel een interessant weetje, is dat de 28-jarige CEO de tweede grootste sponsor werd van de laatste presidentiële campagne van Joe Biden.

Leveraged tokens

Leveraged tokens zijn ERC20-tokens die in principe gekoppeld zijn aan een positie in een futures contract. Dat kan dus in twee richtingen zijn, long of short, ofwel inspelend op een stijging of daling van de prijs in de toekomst. Zo zijn er bij FTX, BULL en BEAR tokens, maar ook HALF en HEDGE tokens. De BULL en BEAR tokens reageren 3x de reactie van de onderliggende valuta, enerzijds bij een stijging dan wel bij een daling. Het HALF token reageert 0.5x de reactie bij een stijging. Het HEDGE token doet dat dan weer in de dalende richting. Wanneer je dus een BTC BULL token hebt gekocht en de prijs van BTC stijgt 10%, dan verdien je bij de verkoop van je token, 30%.

Tokenized stocks

FTX is ook één van de grote aanbieders van tokenized stocks. Ook ERC20-tokens die de prijs van een onderliggend aandeel volgen. Sinds eind 2020 bieden ze zo tokens aan die Apple, Amazon, Facebook, Tesla en vele andere grote technologie-aandelen die op Nasdaq of NYSE worden aangeboden. Voordeel hieraan is dat deze tokens, zoals alle andere crypto’s, 24/7 verhandeld kunnen worden.

Andere tokens

Tijdens de Amerikaanse verkiezingen bood FTX Trump Tokens aan. TRUMPWIN en TRUMPLOSE-tokens waren na de verkiezingen ofwel $1 of $0 waard, afhankelijk van de winst of het verlies van Trump. Zo kan je nu bijvoorbeeld tokens kopen die inzetten op het wel dan niet doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio. Op het moment van schrijven, betaal je die nu +/- $0,75. Gaan de Spelen door, krijg je $1 voor je token. Gaan ze niet door, dan krijg je $0.

FTT, het utility token  

Het utility token van FTX is de ruggengraat van het FTX-platform. Als gebruiker krijg je op verschillende manieren incentives om FTT in je bezit te hebben. Zo krijg je afhankelijk van het aantal FTT in je bezit, korting op de handelskosten. Stake je FTT-tokens, dan krijg je betere referral rates. Maar ook meer tokens bij airdrops of tickets voor IEO’s. 

Het is een ERC20-token dat ook te koop is bij andere grote beurzen zoals Binance, Huobi of HitBTC. Er was initieel een maximale hoeveelheid van 350 miljoen tokens. Daarvan zijn er momenteel een kleine 118 miljoen in omloop en werden er een kleine 12 miljoen door FTX gekocht en geburned.  

FTX is gestart door traders en gemaakt voor traders. Het is een baanbrekende speler op de markt die producten aanbiedt die je nergens anders zal vinden. Het FTX-token heeft net zoals de andere utility tokens van beurzen, gelijkaardige toepassingen en voordelen die je bij de concurrenten ook zal terugvinden.  

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN