Bitcoin

IMF waarschuwt CAR voor adopteren van Bitcoin

Volgens een rapport van Bloomberg heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF), ondanks dat de beweging van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) door de cryptogemeenschap wordt geprezen als een progressieve beweging, opgemerkt dat het maken van een wettig betaalmiddel van Bitcoin (BTC) gevaarlijk is en “een reeks uitdagingen voor het land en de regio met zich meebrengt.”

Op 27 april ondertekende president Faustin-Archange Touadéra een wetsontwerp dat tot doel had een wettelijk regelgevend kader voor cryptocurrencies tot stand te brengen, terwijl Bitcoin een wettig betaalmiddel werd samen met de door euro gesteunde CFA-frank. President Faustin prees de beslissing en merkte op dat cryptocurrencies “de omstandigheden van de burgers van de natie zouden verbeteren” en de CAR “op de kaart zouden zetten van ‘s werelds brutaalste en meest visionaire landen”.

In de aanloop naar de laatste opmerkingen van het IMF zou het besluit een deel van de critici hebben geërgerd, vooral van oppositiepartijen en de regionale centrale bank, die beweerden dat ze tijdens het besluitvormingsproces waren buitengesloten. De IMF zei het volgende in een e-mail naar Bloomberg:

“De acceptatie van Bitcoin als wettig betaalmiddel in C.A.R. brengt grote juridische, transparantie- en economische beleidsuitdagingen met zich mee.”

Eerder deze week verklaarde een woordvoerder van BCEAO, een regionale bank die de CFA-frank beheert namens zes Centraal-Afrikaanse landen, dat ze pas op de hoogte waren van het besluit van CAR om Bitcoin te adopteren, precies op hetzelfde moment als de republiek. Twee voormalige CAR-premiers ondertekenden ook een eenzijdige brief waarin ze de stap omschrijven als een “ernstige overtreding”, meldde Reuters.

De CAR, die nu het tweede land ter wereld is dat Bitcoin adopteert nadat El Salvador vorig jaar het besluit nam, heeft de intentie uitgesproken om zichzelf te redden van de armoede die is veroorzaakt door de verwoestingen van een tien jaar durende burgeroorlog. Hoewel het IMF nog geen inhoudelijke verklaring heeft afgelegd over de Bitcoin-houding van het land, werkten IMF-functionarissen naar verluidt samen met autoriteiten om uitdagingen aan te pakken.

Eerder heeft het IMF ook al aan El Salvador gevraagd om zijn drang naar Bitcoin als wettig betaalmiddel te verminderen, en vroeg Bukele om af te zien van het gebruik van de schatkistfondsen van het land om de cryptocurrency te kopen. Nu Bitcoin sinds november 2021 instort, heeft het IMF verhoogde financiële risico’s genoemd die worden veroorzaakt door de volatiliteit van de cryptocurrency, een situatie die nog erger zou kunnen blijken voor de CAR, aldus de organisatie.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN