afghanistan

Afghaanse crypto-adoptie neemt sterk toe

Momenteel is Afghanistan een van de top 20 landen die op grote schaal cryptocurrencies hebben geadopteerd. Inmiddels zijn Afghanen overgestapt op digitale munten om hun bezittingen te beschermen tegen de Taliban. Doordat crypto zeer volatiel is, hebben Afghanen hun vertrouwen gesteld in stablecoins in plaats van Bitcoin (BTC).

Uit angst voor de Taliban hebben veel burgers in Afghanistan hun bezittingen, zoals sieraden en contant geld, verstopt onder de grond of opgeborgen onder hun bedden en kussens. Nu is ook voor de Afghanen duidelijk geworden dat er een betere optie bestaat om hun bezittingen te beschermen, namelijk het opslaan in crypto. Er blijkt vooral dat stablecoins populair zijn, onder andere vanwege het lage risico in combinatie met de opties van passief inkomen in de vorm van staking.

Afghaanse economie is verlamd

Het lijkt duidelijk te worden dat mensen in getroffen gebieden eerder grijpen naar cryptocurrencies. Zo hebben mensen in Oekraïne tot nu al miljoenen aan donaties in crypto ontvangen. Ook in Myanmar, waar een militaire coup heeft geresulteerd in onderdrukking, hebben mensen zich gekeerd richting crypto.

Nadat de NAVO- en Amerikaanse troepen Afghanistan verlieten, nam de Taliban in een snel tempo de macht over in het land. Vanwege meerder sancties en een oorlog van ruim 20 jaar, is de Afghaanse economie verlamt geraakt. De burgers zijn hiervan het slachtoffer, waarvan vele wanhopig en hongerig zijn.

De VS heeft in totaal $9 miljard aan deviezenreserves opgeschort en het banksysteem is onbetrouwbaar geweest in deze moeilijke tijden. In feite kunnen burgers slechts een maximum van $400 per week opnemen.

Inmiddels zijn er ook een aantal crypto-makelaars actief in de grote steden van Afghanistan. Dit is vooral omdat het bijna onmogelijk is om bankgelden rechtstreeks over te maken naar crypto-exchanges, zoals Binance. De financiële sancties hebben er namelijk voor gezorgd dat transacties een flink stuk moeilijker zijn geworden voor Afghaanse burgers.

De makelaars in Afghanistan maken gebruik van het Hawala-systeem, waarbij Amerikaanse dollars worden gestuurd naar hun connecties in Turkije, de VS en andere delen van de wereld. Daarna sturen de contacten crypto-fondsen naar Binance-accounts. Ook kunnen klanten hun crypto inwisselen voor geld.

Zijn stablecoins beter dan Bitcoin?

Het is een raadsel waarom Afghaanse klanten niet op zoek zijn naar handel of investeringen in cryptocurrencies zoals Bitcoin. Zoals eerder aangegeven geven zij de voorkeur aan stablecoins vanwege het lagere risico. Ook is een reden dat stablecoins worden ondersteund door dollars. Stablecoins hebben echter enkele risico’s, net als andere digitale assets.

Sinds de machtsovername door de Taliban is de crypto-adoptie sterk toegenomen in het land. Sommigen hebben ook gebruik gemaakt van crypto-overdrachten naar buurlanden zoals Pakistan. Ook is de crypto-adoptie is Myanmar en Argentinië sterk toegenomen. Bezittingen worden niet langer opgeslagen in contact geld of goud, maar er wordt steeds vaker gekozen voor digitale activa om hun bezittingen te beschermen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN