FED

Inflatie in de VS naar een 40-jaars hoogtepunt met 6,4%

De meest gebruikte inflatiemeter van de Federal Reserve toonde aan dat er in februari een stijging is van 6,4% ten opzichte van vorig jaar. Het gaat hierbij om de prijsindex voor persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE). Dit bleek uit een rapport van het Bureau of Economic Analysis dat werd uitgebracht op donderdag. De inflatie versnelde ten opzichte van de 6% die een maand geleden werd gemeld. Het februaritempo was het hoogste sinds 1982. Zodra sommige economische indicatoren worden vrijgegeven, beweegt de prijs van Bitcoin vaak, waardoor het een interessante graadmeter is. Sommige beleggers houden bitcoin ook aan als bescherming tegen inflatie. Bitcoin was weinig veranderd nadat het rapport donderdag werd gepubliceerd en wisselde van eigenaar rond $46.500 op het moment van schrijven.

Ook bleek uit het rapport dat de consumentenbestedingen zijn vertraagd tot 0,2%, van een niveau van 2,7% in januari. De consumentenprijsindex (CPI) is de meest bekeken inflatie-tracker, maar toch kijkt de Fed liever naar het PCE-rapport. Dit geeft de prijzen die mensen uitgeven voor bepaalde goederen en diensten aan. Daarnaast kan het bestedingsgedrag beter in de gaten gehouden en of dit gedrag verandert. De Amerikaanse centrale bank zegt dat PCE een betere weergave van de inflatie biedt, ook omdat het een breder scala van het kostenecosysteem omvat.

Wat te verwachten van de Fed om de inflatie tegen te gaan?

De hoge inflatie blijft aanhouden door de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Mede hierdoor zijn de aardgasprijzen omhooggeschoten en zijn er problemen in de toeleveringsketen van voedsel, waardoor ook die prijzen naar recordhoogten gaan. Een andere, en waarschijnlijk belangrijkere gebeurtenis op de economische kalender deze week, is het maandelijkse banenrapport dat vrijdag is vrijgegeven door het Bureau of Labor Statistics. Economen verwachten dat er 460.00 extra banen in maart zijn gecreëerd, waardoor het werkloosheidspercentage van 3,8% naar 3,7% zal zakken, aldus Dow Jones. De Fed heeft een dubbel mandaat om de prijzen stabiel te houden en tegelijkertijd ook de werkgelegenheid te bevorderen. Mocht er inderdaad een krappere arbeidsmarkt zijn, kan de Fed reageren door agressiever te zijn met de renteverhogingen in de strijd om de rente op een neutraal niveau te krijgen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN