Janet Yellen steunt uitvoeringsbevel van Joe Biden

Janet Yeller, minister van Financiën van de Verenigde Staten, heeft een verklaring vrijgegeven waarin zij het recente uitvoeringsbevel van president Joe Biden onderschrijft. Sinds de publicatie is het bericht met de opmerkingen verwijderd, maar er bestaat nog een gearchiveerde versie. Inmiddels is het uitvoeringsbevel over cryptocurrencies op 9 maart naar buiten gekomen.

Het blockchain-bedrijf, the Block, kreeg een kopie van het bevel waarin er wordt opgeroepen tot een aanpak van de hele overheid met betrekking tot cryptocurrencies. Het benadrukt onder meer consumentenbescherming, financiële stabiliteit en risicobeperking, de preventie van illegale activiteiten en de overweging van een CBDC als prioriteiten. Yellen prees de stap, die naar verwachting de creatie van een beleid voor digitale activa in de VS zal motiveren. Ook riep zij op tot meer verantwoorde innovatie op het gebied van digitale activa, consumentenbescherming en het voorkomen van illegale financiële activiteiten.

De plannen van de Verenigde Staten

Janet Yellen is over het algemeen vrij sceptisch geweest over de crypto-markt en in de afgelopen jaren riep zij vooral op tot voorzichtigheid. Stablecoins zijn voor haar een grote zorg. Daarom lijken de verschillende instanties samen te werken om regelgeving te creëren gericht op stablecoins. Een van de hoogtepunten van de opmerkingen van Yellen is het feit dat het ministerie van Financiën zal samenwerken met andere instanties in de Amerikaanse overheid om de risico’s van digitale activa te beoordelen. Ook is de VS van plan om samen te werken met internationaler partijen om uitdagingen die grensoverschrijdend zijn aan te pakken.

De verklaring geeft de indruk dat de VS zich nog in een vroeg stadium bevindt van het vormen van regelgeving. Eerst zal er een risico-onderzoek worden ingesteld, voordat er grote wijzigingen in het financiële kader worden toegepast. Dit is in lijn met meer recente gebeurtenissen, zoals de rechtszaken van de SEC tegen sommige projecten voor vermeende schendingen van effectenwetten, waaronder Ripple.

Er is een aanzienlijke beweging in de richting van cryptocurrency-regulering geweest sinds de beëdiging van Joe Biden. Het lijkt erop dat er nu permanente wetten van kracht worden in pogingen om de crypto-markt te reguleren. Het lijkt er ook op dat er nu een compleet pad tot deze regulering is uitgezet, van stablecoin-regulering tot effectenwetten en belastingen.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!