Europese Commissie gaat 14 maart stemmen voor MiCA

Nadat parlementariërs van de Europese Unie het besluit met betrekking tot een uitgebreide crypto-reguleringswet hadden gepauzeerd, met als doel om onpopulaire taal te bewerken, heeft Stefan Berger, de belangrijkste kracht achter de Markets in Crypto-Assets Directive (MiCA), aangekondigd dat er op 14 maart zal worden gestemd over het wetsvoorstel.

Berger, die voorzitter is van de commissie, had MiCA uit de overweging gehaald voor een stemming op 28 februari, zodat hij en anderen de taal in het wetsvoorstel konden bewerken nadat tegenstanders bezwaar hadden gemaakt tegen een sectie over proof-of-work blockchains, zoals Bitcoin. In deze sectie werd geëist dat deze blockchains moesten voldoen aan “minimale ecologische duurzaamheidsnormen” om te worden geslagen, uitgewisseld of gebruikt binnen de Europese Unie (EU).

De wetgever suggereerde dat het “verkeerd kan worden geïnterpreteerd en begrepen als een [proof-of-work] verbod.” Uiteindelijk werd de hele passage verwijderd, hoewel er in sommige hoeken bezorgdheid bestaat over de milieu-impact van Bitcoin, die grote hoeveelheden elektriciteit gebruikt om het netwerk te beveiligen.

Wat overblijft van het wetsvoorstel, dat oorspronkelijk in september 2020 werd voorgesteld, is nog steeds een flink pakket aan regelgeving voor stablecoins en cryptodiensten. Volgens de auteurs is één van de belangrijkste doelstellingen van MiCA “ervoor zorgen dat het EU-regelgevingskader voor financiële diensten innovatievriendelijk is en geen belemmering vormt voor de toepassing van nieuwe technologieën.”

Aan de andere kant van de oceaan, Amerika, hebben beurzen en serviceproviders, samen met enkele politici, de federale overheid opgeroepen om ook een crypto-raamwerk te creëren, zodat de FinTech-sector kan concurreren met bijvoorbeeld Europa. Maandag meldde Bloomberg dat de Amerikaanse president Joe Biden “deze week” een uitvoerend bevel zou ondertekenen dat federale agentschappen zoals de Securities and Exchange Commission (SEC) en Commodity Futures Trading Commission (CFTC) zou opdragen om de crypto-regelgeving te coördineren.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!