BIS Innovation Hub

Ernst & Young pleit voor duidelijke crypto-regelgeving

Ernst & Young, een van de ‘Big Four’ onder accountantskantoren, heeft in een recentelijk gepubliceerd rapport, over de wereldwijde regelgeving van 2022, aangegeven hoe de recente groei van de cryptocurrency-markt en grote technologiebedrijven betekent dat elke financiële dienstverlener nu het gesprek over verdere regelgeving moet aangaan. Het gaf het volgende aan:

“Nieuwkomers die van oudsher onder de regelgevende radar opereerden… bieden nu financiële activiteiten aan, zoals betalingen of kredieten. Deze nieuwkomers vertrouwen ofwel op regelgevende arbitrage om te opereren zonder onderworpen te zijn aan volledige regelgeving op het gebied van financiële diensten of zijn onderworpen aan veel lichtere regelgeving dan bijvoorbeeld banken.”

Het rapport gaf ook aan dat financiële dienstverleners gelijke tred moeten houden met het veranderende regelgevingslandschap met betrekking tot cryptocurrencies:

“Een tweede manier waarop de regelgevende perimeter zich uitbreidt, is het aanpakken van cryptocurrencies, digitale activa, tokens en gerelateerde producten en diensten.

Naarmate het acceptatie- en transactievolume van deze activa is toegenomen, is er een toenemend momentum om regelgevende zorgen – samen met financiële stabiliteit en beleggersbescherming – direct aan te pakken.”

Ernst & Young gaf verder aan dat een uitdaging is dat risicobeoordeling en technologische innovatie meestal niet hand in hand gaan, en dat er dus een noodzaak is om de kloof te overbruggen. Het zei het volgende:

“De mensen die risico’s en regelgeving begrijpen, overlappen vaak niet significant met de mensen die evoluerende technologieën begrijpen, zoals Application Programming Interfaces (API’s), cloudtechnologie, crypto of gerelateerde oplossingen.

Als gevolg hiervan moeten veel bedrijven talent vinden dat op de kruising van die gebieden kan zitten en gesprekken kan vergemakkelijken, zodat risico’s kunnen worden geïdentificeerd en geanticipeerd en controles kunnen worden ingebed.”

Het rapport merkte tevens op dat regeringen en centrale banken de ontluikende ruimte zijn begonnen te betreden door de creatie van digitale valuta’s van de centrale bank (CBDC’s):

“Sommige jurisdicties, zoals de Bahama’s, hebben al CBDC’s gelanceerd en een aantal heeft experimenten aan de gang (zoals de Amerikaanse digitale dollar) … of beleidsplannen (de Bank of England en de EU) die retail- of groothandel-CDBC’s zouden introduceren.”

Het rapport sloot af met:

“Technologiebedrijven en andere niet-traditionele spelers stellen nieuwe vormen van concurrentie. En de industrie moet veerkrachtiger en wendbaarder worden, zelfs als disruptieve bedreigingen groeien. Regelgeving zal sommige van deze veranderingen aansturen, maar zal ook reageren op andere. In deze huidige omgeving is regelgevingszekerheid — of zelfs duidelijkheid van regelgeving — misschien niet mogelijk. Maar door de brede richting van regulering te begrijpen, kunnen bedrijven proactief optreden stappen om je voor te bereiden op wat komen gaat.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN