Wat is staking

Kun je slechts één Tezos (XTZ) staken?

Tezos is een blockchain waarmee gebruikers hun eigen netwerken kunnen besturen en beveiligen. Het Tezos-netwerk is ontworpen om zichzelf aan te passen, wat betekent dat het in de loop van de tijd kan groeien en verbeteren. Tezos gebruikt ook een proof-of-stake-algoritme, wat betekent dat gebruikers die XTZ-tokens hebben, beloningen kunnen verdienen voor deelname aan het netwerk. Het staken van XTZ is een netwerkbreed proces, wat betekent dat uw portemonnee op elk moment de transacties verzamelt die in het hele netwerk zijn gedaan. Om met Tezos te beginnen met staken, moet u eerst begrijpen wat er op het netwerk als geheel is gebeurd en hoe het netwerk afzonderlijke blokken heeft gemaakt.

XTZ-houders kunnen stemmen op afgevaardigden om hen te vertegenwoordigen en het netwerk te helpen beveiligen. Wanneer u uw stem uitbrengt, vertrouwt u die afgevaardigde in wezen uw XTZ-tokens toe om het netwerk te helpen beveiligen en transacties te valideren. Hoe meer XTZ je hebt, hoe meer gewicht je stem zal hebben. ‘The best staking crypto wallets’ zijn die waarmee u kunt stemmen en uw XTZ veilig kunt houden. Bakken is een term die wordt gebruikt om staking op het Tezos-netwerk te beschrijven. Gebruikers kunnen beloningen ontvangen door XTZ op twee manieren uit te zetten: als self-baker (validator) of als delegator:

Self-bakers (Validator)

Self-bakers zijn gebruikers die een node draaien en hun machine blokken laten ondertekenen. Dit vereist een grote hoeveelheid XTZ, dus alleen grotere houders zullen deze methode meestal gebruiken. Als je ervoor kiest om self-baker te worden, moet je je computer altijd online kunnen houden om de blokken te kunnen blijven valideren. Je moet ook een recente versie van de Tezos-software hebben geïnstalleerd om blokken te kunnen ondertekenen. Verder ben je verantwoordelijk voor je eigen veiligheid en moet je ervoor zorgen dat je computer beschermd is tegen mogelijke aanvallen.

Delegator

Delegators zijn gebruikers die niet de hardware of tijd hebben om zelf een node te draaien, maar toch willen deelnemen aan het Tezos-netwerk door hun XTZ uit te zetten. Delegators mogen geen blokken ondertekenen, maar ontvangen hoe dan ook beloningen voor hun XTZ. Als u ervoor kiest om delegator te worden, zorg er dan voor dat de afgevaardigde op wie u stemt een efficiënte node heeft en zich inzet voor het beveiligen van het netwerk.

Een stem van 1000 XTZ levert u ongeveer 12% jaarlijkse rente op (dit is gebaseerd op de huidige beloningen en delegatietarieven). U kunt op zoveel afgevaardigden stemmen als u wilt, maar het is het beste om uw stemmen te spreiden om het risico te verkleinen dat een afgevaardigde met uw XTZ verdwijnt. Er zijn een aantal online stakingsdiensten waarmee u uw XTZ kunt delegeren. Deze diensten nemen al het werk voor u uit handen en zorgen ervoor dat uw XTZ veilig en correct wordt gestaket.

Hoe Tezos in te zetten

Tezos inzetten via een portemonnee

Er zijn een aantal wallets waarmee je Tezos kunt inzetten. De beste portefeuilles voor Tezos zijn die waarmee u kunt stemmen en uw XTZ veilig kunt houden. Enkele van de meest populaire staking-portefeuilles zijn:

• TezBox: dit is een desktopportemonnee waarmee u zowel kunt stemmen als uw XTZ kunt inzetten. Het is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

• Tezos Wallet: dit is een mobiele portemonnee waarmee u uw XTZ kunt inzetten en ook kunt stemmen. Het is beschikbaar voor Android en iOS.

• Trust Wallet: met deze desktopportemonnee kunt u stemmen, maar uw XTZ niet inzetten.

Tezos uitzetten via een online service

Er zijn een aantal staking-services waarmee u uw XTZ kunt delegeren. Deze diensten nemen al het werk voor u uit handen en zorgen ervoor dat uw XTZ zowel veilig als correct wordt uitgezet. Sommige van deze diensten omvatten:

Cake Wallet: dit is een webgebaseerde staking-portemonnee waarmee u kunt inzetten en ook kunt stemmen.

Let op: het delegeren van uw XTZ aan een dienst is echter gratis, aangezien deze diensten al het werk voor u uit handen nemen, is het logisch dat zij hiervoor een kleine vergoeding ontvangen die van uw retourzending wordt afgehouden.

Tezos staken via een beurs

Cryptocurrency-beurzen zijn niet de beste plaats om uw XTZ staken. Als je er echter toch voor kiest om je XTZ via een exchange te staken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

• Zorg ervoor dat de beurs een goede naam heeft en een goede staat van dienst heeft.
• Zorg ervoor dat u op de beurs kunt stemmen op delegators.
• Als u dit voor de eerste keer doet, zorg er dan voor dat uw XTZ niet vastzit in een open-marktorder.
• Er kunnen kosten in rekening worden gebracht om uw XTZ van exchanges op te nemen.
• Raadpleeg de algemene voorwaarden van uw beurs voor meer informatie over opnames.

U kan ook uw XTZ staken via een exchange zoals Gate.io, HitBTC of Cryptopia. Aangezien exchanges geld online en offline bewaren in cold wallets, is het hoogst onwaarschijnlijk dat ze worden gehackt en uw XTZ-tokens worden gestolen.

Wat is beter: self-baker of delegator?

Dit is een vraag die veel Tezos-houders zichzelf stellen. Het antwoord hangt af van een aantal factoren, waaronder hoeveel XTZ je hebt, hoeveel tijd je moet besteden aan het staken en of je betrokken wilt zijn bij het stemproces.

Als u een grote hoeveelheid XTZ heeft en het niet erg vindt om wat tijd te besteden aan het staken, dan is self-baking een goede optie. Hiermee kunt u de volledige beloningen ontvangen voor uw bijdragen aan het netwerk. Delegator is echter een goede optie als je niet genoeg XTZ hebt om in te zetten of als u geen tijd heeft om een eigen node te beheren. Door te delegeren aan een staking-service kunt u nog steeds uw deel van de beloningen verdienen en tijd besparen.

Kunt u daarom met slechts 1 XTZ beginnen met staken bij Tezos? Het antwoord is ja, maar het wordt aanbevolen dat u delegeert aan een staking-service om ervoor te zorgen dat uw tokens veilig zijn en correct worden ingezet.

Disclaimer: Dit is een betaald persbericht. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN