voetbal

Voetbalclubs hebben meer dan €300 miljoen verdiend door fantokens

We weten allemaal dat voetbalfans veel over hebben om zich betrokken te voelen bij de voetbalclub die zij supporten. Nu is het echter duidelijk geworden dat dit niet beperkt is tot shirt- en kaartverkoop. Volgens een artikel van de BBC is namelijk duidelijk geworden dat voetbalclubs veel geld verdiend hebben met de verkoop van fantokens. Het gaf het volgende aan:

“Analyse in opdracht van BBC News schat dat er meer dan £260 miljoen (€304 miljoen) is uitgegeven aan de virtuele valuta.”

Volgens de bevindingen van de BBC hebben 24 clubs in verschillende Europese competities fantokens gelanceerd of overwegen ze te lanceren. Acht van die clubs spelen in de Premier League in Engeland, door velen beschouwd als de meest prestigieuze voetbalcompetitie ter wereld. Er is tot nu toe maar één club uit de Eredivisie die een fantoken aanbiedt, namelijk Fortuna Sittard.

De meeste geanalyseerde clubs zijn nu bezig met het aanbieden van fantokens, die in wezen clubspecifieke cryptocurrencies zijn. Anderen verkopen echter ook non-fungible tokens (NFT’s), zoals Manchester City.

Socios – een bedrijf dat een platform biedt voor de eerste verkoop en handel van deze op maat gemaakte cryptocurrencies – stond centraal in de hernieuwde trend. Het bedrijf vertelde naar verluidt aan de BBC dat het tot nu toe tussen de $270 miljoen en $300 miljoen aan munten had verkocht – zonder te zeggen hoeveel geld rechtstreeks naar de clubs zelf gaat.

De BBC ontdekte naar verluidt ook dat Lazio, Manchester City, Porto en Santos de meeste verkopen leken te genereren. Toch zijn de aan Manchester City en Lazio gelieerde tokens ook het meest in waarde gedaald sinds ze zijn gelanceerd.

Wat zeggen de fans?

Veel voetbalfans hebben hun bezorgdheid geuit over deze fantokens. Zo gaf Sue Watson, een supporter van West Ham United, het volgende aan de BBC:

“Mijn kennis van de cryptomarkt is op zijn zachtst gezegd summier, en ik ben waarschijnlijk representatief voor een groot aantal doorsnee voetbalsupporters die geen handelaren zijn op de cryptomarkt.”

Tevens reageerde auteur en voetbalfan, Martin Calladine, met het volgende:

“Sommige mensen zullen er veel geld mee verdienen, maar het zal vrijwel zeker niet de gemiddelde voetbalfan op straat zijn.”

Ongeacht hoe sommige voetbalfans zich voelen, is de golf van fantokens een essentieel onderdeel van een bredere trend tussen cryptocurrencies en sport. Een ander voorbeeld van deze trend is het feit dat steeds meer voetbalclubs gesponsord worden door cryptocurrency-bedrijven. In Nederland zijn hier ook twee voorbeelden van; AZ die gesponsord wordt door Bitcoin Meester en PSV door Anycoin Direct. Tevens is duidelijk geworden dat Sorare bezig is met Eredivise-spelers te tokenizen.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN