Crypto hack

Cybercriminelen verdienen nog steeds enorm veel geld met nep-weggeefacties via YouTube

Het cyberbeveiligingsbedrijf Tenable heeft in een recent rapport aangegeven dat cybercriminelen een slimme mix van nep-beroemdheden en trending cryptocurrencies gebruiken om illegale winsten te behalen door nep-weggeefacties op YouTube.

Analist Satnam Narang gaf aan dat de oplichters YouTube Live gebruiken om neppe livestreams uit de zenden, die in werkelijkheid vooraf opgenomen zijn, om mensen op te lichten met gemanipuleerde inhoud. Hij zei het volgende:

“Om de nep-cryptocurrency-weggeefacties op YouTube te promoten, volgen oplichters een zeer eenvoudige sjabloonaanpak… Elke video bevat een sectie met een niet-gerelateerd interview met opmerkelijke [crypto]-figuren. De video’s bevatten een sectie met de URL voor het zogenaamde evenement of de weggeefactie. Dit gedeelte is niet aanklikbaar, wat betekent dat de gebruiker de URL handmatig moet invoeren om het te bereiken.”

Zodra de kijker de website van de oplichters bezoekt, wordt hen gevraagd geld naar een crypto-adres te sturen en wordt hen verteld dat ze later het dubbele of meer geld zullen terugkrijgen. Tevens werd duidelijk dat criminelen de voorkeur hebben voor populaire crypto-activa, waaronder Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en Shiba Inu (SHIB).

Narang ging verder met aangeven dat hij door een recent onderzoek, van ongeveer een maand, naar YouTube Live-zwendel minstens $8,9 miljoen aan frauduleuze activiteiten wist te achterhalen. Het rapport legde verder uit dat bekende mensen gebruikt werden om vertrouwen van slachtoffers te winnen.

Het is tevens zo dat de criminelen vaak bestaande YouTube-accounts over weten te nemen dat al een groot abonneebestand heeft. Deze hefboomwerking zorgt voor een sfeer van legitimiteit en vergroot de kans dat een aanzienlijk aantal mensen de video tegenkomt.

Tenable merkte op dat na Musk’s verschijning in de populaire late night comedyshow Saturday Night Live in mei, hackers er met meer dan $10 miljoen vandoor gingen via nep-crypto-weggeefacties.

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat het bijna onmogelijk is om dit soort criminelen aan te pakken. Zo verloor Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, zijn rechtszaak tegen YouTube. De rechter oordeelde in de zaak dat YouTube niet aansprakelijk kan worden gesteld voor Bitcoin-scam video’s die zijn afbeelding gebruikten.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN