Europese Centrale Bank

BREAKING: Europese Centrale Bank lanceert nieuw toezichtskader voor cryptocurrencies

De Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren een nieuw toezichtskader geïntroduceerd voor elektronische betaalinstrumenten, -schema’s en -arrangementen, kortweg PISA genoemd.

Het nieuwe kader vervangt de huidige regelgevende benadering van het Eurosysteem voor betalingsinstrumenten om toezicht te houden op bedrijven die “het gebruik van betaalkaarten, overmakingen, automatische afschrijvingen, e-geldoverdrachten en digitale betalingstokens, waaronder elektronische portemonnees”, evenals “crypto-activagerelateerde diensten”, zoals handelaren die cryptocurrencies accepteren als betaling of elektronische portemonnees gebruiken voor het verzenden, ontvangen of betalen met cryptocurrencies.

Volgens het gepubliceerde kader heeft het Eurosysteem de innovatie van betaalinstrumenten, vermoedelijk met inbegrip van cryptobetalingen, voldoende geacht om de reikwijdte van het huidige toezicht uit te breiden. Fabio Panetta, lid van de raad van bestuur van de ECB, zei:

“Het ecosysteem voor retailbetalingen evolueert snel als gevolg van innovatie en technologische veranderingen. Dit vraagt ​​om een ​​toekomstgerichte aanpak bij het toezicht op digitale betaaloplossingen.”

Panetta zei dat dit ook “digitale betalingstokens zoals stablecoins” omvat en benadrukte verder het belang van internationale coördinatie “om de uitdagingen aan te gaan die worden gesteld door wereldwijde digitale betalingsoplossingen en stablecoins.”

In het persbericht van de ECB stond onder meer dat samenwerking met “andere autoriteiten” een van haar doelstellingen was, en dat bedrijven die al onder toezicht van het Eurosysteem staan, naar verwachting uiterlijk op 15 november 2022 aan dit nieuwe toezichtkader zullen voldoen. De ECB heeft echter de deur opengelaten voor een “voortdurende dialoog” voor “alle onder toezicht staande bedrijven”.

Belangrijk om te vermelden is dat het PISA-raamwerk niet van toepassing is op “diensten waarbij de overdracht van waarde alleen een investeringsfocus heeft (bijvoorbeeld investeringen in digitale tokens).”

Gezien de “gedecentraliseerde structuur” van het Eurosysteem, belast de ECB de nationale centrale banken (NCB) met “primaire toezichtsverantwoordelijkheid”. Met andere woorden, elk land in het Eurosysteem zal worden belast met de handhaving van het PISA-kader van de ECB.

Het persbericht vermeldt verder aanstaande EU-regelgeving over “crypto-activa (inclusief stablecoins) en internationale normen voor wereldwijde stablecoins”, en een van de beweerde doelen van de ECB is ervoor te zorgen dat betalingssystemen bijdragen “aan het vertrouwen in de valuta”.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN