Cryptomining

Nederlandse autoriteiten nemen ruim €25 miljoen aan cryptocurrencies in beslag

De Nederlandse autoriteiten hebben ruim €25 miljoen aan cryptocurrencies, waaronder Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH), in beslag genomen van tientallen verdachten in strafzaken. “Cryptocurrencies worden veel gebruikt als betaalmiddel voor verschillende vormen van criminaliteit”, aldus het Openbaar Ministerie OM).

Het OM maakte vorige week bekend dat het in samenwerking met twee andere instanties de afgelopen maanden voor meer dan 25 miljoen euro aan cryptocurrencies in beslag heeft genomen. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD), de Landelijke Recherche (DLR) en het Openbaar Ministerie (OM) werkten mee aan verschillende onderzoeken, waarbij de nadruk lag op het in beslag nemen van cryptowallets. Het gaf het volgende aan over het onderzoek:

“Het bezit en gebruik van cryptovaluta is legaal maar ook populair onder criminelen. De reden is dat criminelen cryptovaluta als anoniem ervaren en deze snel wereldwijd te verplaatsen zijn.”

Het OM gaf tevens aan dat cryptocurrencies worden gebruikt bij cybercriminaliteit, zoals ransomware, en als betaalmiddel, bijvoorbeeld om te betalen voor hostingdiensten. “Bovendien komen we cryptocurrencies steeds vaker tegen in vormen van criminaliteit zoals drugs- en mensenhandel, fraude en belastingontduiking.” Het ging verder met:

“Tijdens het onderzoek is ook gebleken dat criminelen ongewenste koerswisselingen tegengaan door de cryptovaluta om te zetten in zogenoemde ‘stable coins’ zoals USDT. Dit zijn cryptovaluta waarvan de waarde is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar.”

Verschillende cryptobeurzen in binnen- en buitenland werkten samen met de FIOD en het Openbaar Ministerie bij het instellen van strafzaken. “Zij zijn daartoe volgens de Nederlandse wetgeving verplicht”, legde het OM uit, eraan toevoegend dat hun medewerking het mogelijk heeft gemaakt om verschillende “digitale cryptowallets beheerd door criminelen met een totaalwaarde van meer dan 25 miljoen euro af te pakken.”

De autoriteiten legden echter uit dat de identiteit van de verdachten in een onderzoek niet altijd bekend is. Een deel van de verdachten komt uit Nederland, anderen zijn buitenlanders. “Zij zullen, met inachtneming van geldende internationale afspraken, worden overgedragen aan de daartoe aangewezen buitenlandse autoriteiten”, aldus de aankondiging.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN