bitdenex logo lang

Bitdenex: een nieuwe speler op de Nederlandse crypto beurzenmarkt

Sinds 6 september is er met Bitdenex een nieuwe aanbieder op de Nederlandse cryptomarkt. Geen broker die de aankopen voor jou regelt (en vaker hogere fees hanteert) zoals LiteBit of BTC Direct, maar een beurs dus. Bitvavo heeft er zo een nieuwe concurrent bij. We zochten voor jullie uit of Bitdenex een waardige uitdager is voor de grootste beurs van Nederland.

Bitdenex was eigenlijk al langer actief in Nederland maar was omwille van de verscherpte regelgevingen genoodzaakt de activiteiten tijdelijk stop te zetten. Achter de schermen werd er hard gewerkt en iets minder dan twee maanden geleden werd Bitdenex de nieuwste beurs die bij De Nederlandsche Bank geregistreerd werd.

Ken je klant en anti-wit-was regels

Een registratie bij DNB wil in de praktijk zeggen dat de Nederlandse regels gehanteerd moeten worden. Wil je dus één van de cryptomunten die Bitdenex aanbiedt, kopen, dan zal je je moeten registreren. Bovendien zal je die registratie moeten bewijzen met officiële documenten zoals je paspoort of ID kaart. Dit zijn de gekende Know Your Customer (KYC) en Anti Money Laundering (AML) richtlijnen.

Een account registreren kan nog zonder die officiële documenten maar zodra je bij het onderdeel “My Wallets” gaat kijken, word je naar de KYC omleiding geleid. Die gebeurt dankzij een verificatie via je smartphone. Binnen enkele minuten ben je daar doorheen gefietst.

Eens die stappen doorlopen, ligt de bal in het kamp van Bitdenex. Want zij moeten alle aangeleverde info controleren. Gelukkig is dat een geautomatiseerd proces en duurt dat dus niet lang. Ze stellen op de website en sociale media kanalen dat ze de de doorgestuurde foto en documenten binnen afzienbare tijd gecontroleerd hebben.

Transparante en lage fees

Wat er onmiddellijk in het oog springt wanneer we de website van Bitdenex doorlopen, zijn de lage fees die er gehanteerd worden. Geen verschillende maker/taker fees zoals bij andere beurzen, maar een eenduidige, transparante structuur. Je betaalt namelijk voor elk order 0,15%. Voor sommige onder jullie zal dat als een voordeel gezien worden, voor andere eerder een nadeel. Bij Bitvavo worden bijvoorbeeld variabele fees gehanteerd.

Voorlopig nog een beperkt aanbod

Toegegeven, Bitdenex is nog niet lang geleden gelanceerd. We kunnen ze dus het karige aanbod (nog wel even) vergeven. Tot op heden kan je er je euro’s omzetten in:

Je Bitcoin (BTC) kan je dan weer omzetten in:

  • Ethereum (ETH)
  • Ripple (XRP)
  • Litecoin (LTC)
  • Tron (TRX)
  • NEO
  • QTUM
  • Stellar (XLM)

De beurs laat je ook Tether (USDT) kopen met je euro’s, maar alle andere paren die je met die USDT’s zou kunnen kopen, die vonden we dan weer niet terug. Of die er nog zitten aan te komen of tijdelijk niet beschikbaar waren, dat konden we niet terugvinden. We vermoeden echter wel dat de Nederlandse wetgeving hiermee te maken heeft.

Naar eigen zeggen willen ze bij Bitdenex niet zomaar alle cryptomunten aanbieden. Betrouwbaarheid, duurzaamheid en genoeg liquiditeit, zijn belangrijke eigenschappen en voorwaarden van een potentieel te listen project.

Toegankelijke en veilige platformen

De Bitdenex beurs kan je bereiken door middel van een browser op je desktop of laptop. Op de website worden apps voor Android en iOS smartphones aangekondigd. Na bericht van Bitdenex kunnen we bevestigen dat de laatste testen hiermee afgerond worden. Ze worden tegen het einde of bij het begin van het volgende jaar verwacht.

Eens je geregistreerd bent en de KYC stappen doorlopen hebt, moet je nog een bankrekening koppelen. Dankzij iDEAL of met een SEPA bankoverschrijving is dat snel in orde gebracht en kan je beginnen handelen.

Volgens Bitdenex is het overgrote deel van de cryptomunten die op de beurs verhandeld worden, opgeslagen in offline portefeuilles en cold storage.

Bruikbaarheid en functionaliteiten

De gebruikersinterface van de beurs ziet er overzichtelijk uit. Er zijn kaders met een orderboekoverzicht en de verschillende markten. Een TradingView koppeling zorgt voor een chart waarop je een technische analyse kan loslaten. Onderaan rechts vind je dan een ordermodule. Daarin kan je limit en market orders klaarzetten en krijg je een overzicht van je openstaande orders terugvinden.

Registreer je een account en doorloop je de KYC stappen, dan krijg je momenteel overigens als welkomstgeschenk 10k satoshi’s (0,0001 BTC). Het referral programma van de beurs geven jou en je gerefereerde vrienden bovendien tot 20% van de transactiekosten terug van alle trades die je vrienden op het platform maken. Die worden gedeeld tussen jezelf en je vriend.

Beurs voor het gewone volk met meer op het programma

Bitdenex wordt naar eigen zeggen niet gedomineerd door grote spelers die de markt domineren en voor grote prijsschommelingen zorgen. De beurs is ontwikkeld met de gewone man of vrouw als uitgangspunt. Het gebruiksgemak van het platform en de lage kosten moeten daarvoor zorgen.

In de nabije toekomst zal het bij Bitdenex ook mogelijk zijn om aan marge trading te doen. Een uitleenplatform is een volgende stap voor de ambitieuze beurs. We zijn benieuwd naar de uitwerking van deze nieuwe functionaliteiten!

Ben je wel geïnteresseerd in de Bitdenex beurs? Registreer je dan met deze link en krijg tot 20% transactiekosten terug!

Conclusie

Uitgebreid kunnen we de Bitdenex nog niet noemen. Maar als we mogen geloven wat er op de website te lezen dan staat er in de toekomst nog heel wat te gebeuren. De ambitie ligt hoog en dat kunnen we enkel maar toejuichen.

Wij zijn alleszins zeker voorstander van meer aanbieders en platformen om cryptomunten te kopen. Concurrentie leidt namelijk tot kwaliteitsverbetering en prijsverlagingen. We hopen dan ook dat Bitdenex voor zichzelf een plaatsje in de Nederlandse cryptowereld vindt.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN