Cardax-logo

Cardax: de eerste DEX voor Cardano

Cardano is niet meer weg te denken uit de cryptowereld. De oprichter Charles Hoskinson, die ooit nog mee aan de wieg stond van Ethereum, heeft met Cardano, naar eigen zeggen, grote verbeteringen aangebracht. Met de Alonzo hardfork, die smart contracts op het Cardano netwerk mogelijk zal maken (lees hierover ons laatste artikel), worden de mogelijkheden fors uitgebreid.

En daar komt Cardax om de hoek kijken. Want wie smart contracts zegt, zegt native tokens. En wie native tokens zegt, zegt DeFi, of decentralized finance. En beide hebben onvermijdeljk nood aan een decentrale beurs, een decentralized exchange of DEX, waar ze verhandeld kunnen worden. We leggen nog even kort uit wat dat precies is.

Wat is een gedecentraliseerde beurs en hoe is het anders dan een gecentraliseerde beurs?

Daar waar een gecentraliseerde beurs (CEX), zoals Binance of Coinbase, werkt als middenman die kopers en verkopers samenbrengt, doet een DEX dat niet. Er zijn geen order books bijvoorbeeld waar koop- en verkooporders in samenkomen. Er wordt gewerkt met “automated market makers” (AMM’s) die dankzij liquiditeit samenbrengen in pools, de liquidity pools.

Voor elk handelspaar, b.v. BTC/ETH, wordt een pool aangelegd van beide munten. Dat kan door fondsen van gebruikers die daar dan vaak een kleine vergoeding krijgen in de vorm van liquidity pool tokens (LP tokens). In de praktijk zal je zien dat kleinere, startende projecten, die pools zelf voorzien van genoeg liquide middelen. Dankzij die pools kunnen gebruikers van een DEX steeds kopen of verkopen aan de op dat moment geldende prijs.

Waar gaat Cardax het verschil maken?

Cardax heeft de tekortkomingen van de huidige CEX’s en DEX’s waargenomen en wil uit hun fouten leren. Lage liquiditeit bij de CEX is een ramp waardoor gebruikers uren of soms wel dagen tot zelfs weken moeten wachten tot hun orders gevuld worden. DEX’s die werken met het AMM model lossen dat probleem grotendeels op, vandaar ook het succes van b.v. Uniswap of Pancakeswap.

Slippage en impermanent loss zijn dan weer de problemen waar de AMM DEX’s mee kampen waardoor enerzijds verkopers onverwacht laag verkopen en anderzijds liquidity providers voor onverwachte nadelen kunnen komen te staan.

Cardax werkt zelf aan een Extended Automated Market Maker (EAMM) protocol dat deze problemen zal oplossen. Ze hebben een team rond zich gevormd dat aan de ontwikkeling hiervan werkt en hebben o.a. bij andere open-source projecten (zoals Dodo) inspiratie daarvoor gevonden.

Waar Cardax nog een verschil in wil maken is de gebruiksvriendelijkheid, de user experience. Een in-house UX/UI designer moet van de Cardax DEX een gemakkelijk te gebruiken plek maken.

Op de Cardax DEX zal het mogelijk zijn om alle native tokens t.o.v. ADA te verhandelen. Daarnaast zal je met één enkele transactie van het ene naar eender welk ander token kunnen swappen. Dankzij een koppeling met de Yoroi wallet zal je eenvoudig ADA en Cardano native tokens kunnen kopen vanuit de wallet.

Cardax en het CDX token

Het utility token van Cardax is CDX. Na de Mary update, waarin native tokens bij Cardano mogelijk werden, werd in april 2021, het token op de Cardano blockchain gemint. Native tokens zijn zoals de ERC20-tokens op de Ethereum blockchain.

De maximale hoeveelheid van 1 biljoen tokens zijn er 20% voor het team en 5% voor adviseurs opzijgezet. Deze worden pas na twee jaar vrijgegeven (= vesting schedule).

Het CDX token zal gebruikt worden om de liquidity providers te vergoeden. De fees om tokens te swappen zal 0,35% bedragen. Daarvan gaat er 0,30% naar de liquidity providers en de overige 0,05% komt terecht in de Cardax Treasury.

Vanaf dag 1 zal er ook een governance model gekoppeld worden die de CDX hodlers in staat zullen stellen om mee beslissen te nemen over b.v. wat er moet gebeuren met de fondsen in de Cardax Treasury.

Winnaars van Project Catalyst

Cardax won eerder dit jaar Project Catalysts Fund4 ronde. Project Catalyst is een decentraal innovatieprogramma met een groot ADA-fonds ter beschikking. Daarmee worden ontwikkelingen vanuit de Cardano-community aangemoedigd en gesponsord. Gebruikers en ontwikkelaars oordelen en beslissen mee over welke projecten winnen.

Cardax was één van de 51 projecten die door de Cardano community beloond werden.

Wat staat er nog te gebeuren bij Cardax?

Volgens de roadmap op de website werkte het team dit jaar aan de algemene architectuur, de user interface en het EAMM protocol. Op dit moment zou er vooral gewerkt worden aan de backend, beveiliging en het op punt stellen van de smart contracts.

De lancering van de DEX wordt verwacht kort na de aangekondigde hard fork van de Cardano blockchain. Die implementeert dan finaal de smart contract mogelijkheden. Dat zet de deur wagenwijd open voor ontwikkelaars die volop dApps en DeFi toepassingen kunnen beginnen bouwen.

Cardano werkte ook al aan manieren die het migreren van dApps van Ethereum naar Cardano vereenvoudigd. De vraag is nog maar of dit ook zal gebeuren en dat van Cardano de beloofde Ethereum killer zal maken. Cardax zal alleszins mee aan de kar trekken om dat waar te maken.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN