DIA logo

Wat is DIA?

DIA staat voor Decentralised Information Asset en is een open-source oracle platform. Paul Claudius, Michael Weber en Samuel Brack startten samen met nog enkele anderen het project in 2018. Zij worden wel als de leidende figuren gezien. Elk van de drie zijn ze verantwoordelijk voor hun deel van de projectleiding.

Wat is de use-case van DIA? 

DIA wil een ecosysteem zijn waar traditionele financiële data en financiële smart contracts elkaar vinden dankzij de toepassing van oracles. Een oracle is de boodschapper die data uit de echte wereld naar smart contracts brengt. DIA wil een betrouwbare en te verifiëren brug vormen tussen off-chain data en on-chain smart contracts. Ze zeggen zelf een soort van Wikipedia van de financiële data te willen worden.  

Ze stellen onder andere vast dat er zowel in de cryptowereld als in de traditionele financiële wereld vaak sprake is van foute of verkeerd geïnterpreteerde gegevens. Die foute gegevens zorgden volgens hen ook al vaak voor grote problemen. Het zou niet de eerste keer zijn dat er omwille van een verkeerde dataset een flash crash plaatsvindt die op enkele minuten of uren miljarden waarde uit de financiële wereld weggevaagd.  

We zijn namelijk allemaal afhankelijk van een juiste berekening van bijvoorbeeld de rentevoeten van persoonlijke leningen of bij hypothecaire leningen. Alles daar is afhankelijk van één centraal punt waar de data wordt verwerkt en wordt verspreid. Als daar iets verkeerd mee gaat, verliest iedereen er potentieel geld mee. Het ecosysteem van DIA zal vertrouwen niet bekomen door reputatie maar door verificatie.

Samenwerking met CoinMarketCap

Concreet heeft DIA op het einde van 2020 een samenwerking met CoinMarketCap (CMC) aangekondigd. DIA gaat een CMC oracle uitbrengen dat de accurate data door CMC geleverd, aan zal kunnen bieden aan smart contracts. Ontwikkelaars in de DeFi wereld zullen dus vanaf nu de gegevens geleverd door CMC kunnen gebruiken om smart contracts te programmeren. In eerste instantie zal de CMC oracle de data bevatten van de top 50 crypto projecten en de top 25 in DeFi projecten. 

Hoe werkt DIA? 

DIA is een project gebouwd op de Ethereum-blockchain. De voordelen en nadelen qua werking zijn dan ook dezelfde als die van Ethereum. Het is één van de grootste en meest gedecentraliseerde blockchains waarvan de transacties geverifieerd worden met de Ethash proof-of-work functie. De nadelen zijn dat het Ethereum netwerk te maken heeft met congestie, die het duur en traag maken. 

Hoe zit het met de tokenomics? 

Als project op de Ethereum blockchain is DIA een ERC-20 token. Het heeft Ethereum nodig om te functioneren. Bij de start werden 200 miljoen DIA coins gemint, waarvan er 91,5 miljoen in een reserve worden gehouden. Uit die reserve wordt elk jaar in december voor de komende 10 jaar een deel vrijgegeven. Een aanzienlijk deel is enerzijds verkocht tijdens private en publieke sales. Een ander deel is voorbehouden voor de stichters en medewerkers. Nog een ander deel wordt behouden om toekomstige ontwikkeling van het project te financieren. Het komt er op neer dat er momenteel iets meer dan 40 miljoen coins in omloop zijn.

DIA kopen?

Je kunt DIA op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN