Aantal bereikbare nodes op het Bitcoin-netwerk bereikt nieuwe all-time high

Het aantal bereikbare nodes op het Bitcoin-netwerk heeft voor het eerst de grens van 13.000 overschreden. Volgens gegevens van het statistiekendashboard van het Bitcoin-netwerk, Bitnodes.io, werd deze mijlpaal bereikt op 5 juli toen het aantal bereikbare nodes de 13.374 aantikte. Op het moment van schrijven is dat aantal echter weer wat gedaald naar ongeveer 12.835.

Coin.Dance, een andere trackingwebsite, geeft ook aan dat het het aantal nodes een nieuw hoogepunt bereikt heeft van 12.825. De nodes waarop de Bitcoin Core-software wordt uitgevoerd, vormen 98,77% van het aantal, en de overige zijn verspreid over minder populaire implementaties zoals Bitcore en Bitcoin Knots.

Bitcoin Core 0.21.1 werd in mei uitgebracht met een Taproot-activeringscode, en met bijna 5.000 nodes (volgens Coin.Dance) is het momenteel de meest gebruikte versie van de software onder entiteiten met bereikbare nodes. Cijfers van Bitnodes zetten het aantal op 5.125, of 40% van het totale aantal netwerk nodes.

Binance

De gegevens van Bitnodes laten ook zien dat bijna de helft van het aantal nodes op Tor draait. In januari draaide slechts ongeveer een kwart van alle bereikbare nodes op het verborgen netwerk Tor. Het runnen van een client zoals Bitcoin Core met Tor biedt een extra privacylaag omdat de IP-adressen van verbindende nodes worden versluierd.

De groei in het aantal nodes is ook vergelijkbaar met de uitbreiding die momenteel plaatsvindt in het Lightning Network-ecosysteem, waar de capaciteit in minder dan zes maanden met meer dan 70% is gestegen.

Eerder in juli overschreed de capaciteit van het openbare Lightning Network de 1.800 BTC, na het toevoegen van 100 BTC in minder dan een week. Gegevens van Lightning Network-statistiektracker Bitcoin Visuals schatten het aantal LN-nodes op meer dan 12.800, wat ook een recordhoogte is. Het ziet er dus allemaal goed uit op fundamenteel gebied voor Bitcoin.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!