Waarom een Amerikaanse Bitcoin ETF er in Q3 van dit jaar wel eens zit aan te komen

Al verschillende jaren wordt er al gesproken over een Amerikaanse Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund). Maar het verlossende nieuws is tot op heden uitgebleven. In Canada en Brazilië zijn er sinds dit jaar al wel ETF’s te verhandelen op de beurzen. De Amerikaanse SEC heeft echter alle voorstellen, van o.a. VanEck, voor zich uitgeschoven. Maar daar komt de komende maanden dus misschien nu echt verandering in.

Besluiteloosheid bij de SEC

Donderdag vertelde Hester Pierce bij CNBC over dat het herhaaldelijke uitstellen van de SEC, waar zij Commissioner voor is, “belachelijk” en “heel ongewoon” is voor de organisatie. Ze merkte ook op dat de SEC verantwoordelijk is voor de ongunstig hoge standaard waaraan een Bitcoin ETF moet voldoen. Dat vooral in tegenstelling tot de standaard die geldt voor andere, traditionele financiële producten.

Ze voegde overigens toe dat hoewel de aanvankelijke angst vanuit de SEC om geen cryptocurrency ETF toe te staan, gegrond waren, dat de huidige cryptomarkt met Bitcoin in het bijzonder, aanzienlijk volwassen is geworden. Angst voor marktmanipulatie is, volgens haar, op dit moment ongegrond. Volgens haar mening zal de cryptomarkt niet wachten op de Verenigde Staten om tot een beslissing te komen. Door dit besluiteloos gedrag groeit de kans dat het land bepaalde voordelen van de markt dreigt mis te lopen als er niet snel gehandeld wordt.

Bitcoin aanhangers in de groep van de SEC

Bovendien nam de SEC met Gary Gensler een gekende Bitcoin aanhanger in zijn groep op. De MIT docent van o.a. blockchain technologie, financiële technologie en digitale valuta, zou een stem van rede voor de Bitcoin zaak moeten worden, binnen de SEC.

Desalniettemin zijn beslissingen uitgebleven en moet de SEC nog steeds de eerste cryptocurrency ETF goedkeuren. Het VanEck voorstel van Bitcoin ETF werd dit jaar zelfs al tot tweemaal toe uitgesteld. Ondertussen, desondanks het herhaaldelijk uitstellen, blijft het aantal voorstellen groeien. Dat onderstreept dat er vanuit de markt wel degelijk een groeiende vraag is om er in te investeren. Vorige week maandag nog diende het Ark Invest van Cathy Wood nog een voorstel tot Bitcoin ETF in, wat het totaal aantal voorstellen op negen brengt.

Met deze gebeurtenissen in het achterhoofd, lijkt het er toch op dat de Verenigde Staten in 2021 de eerste goedkeuring van een Bitcoin ETF zullen zien. Sinds de goedkeuring van Bitcoin ETF’s in Canada en Brazilië zijn er meer en meer gevolgd. Volgens een Bloomberg analyse zijn een derde van de meest verhandelde ETF’s op de beurs van Toronto cryptocurrency ETF’s.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!