Wat is EOS.io (EOS)?

Wat gebeurde er in 2016 toen Brendan Blumer, een entrepreneur pur-sang en Daniel Larimer, een crypto-softwareprogrammeur elkaar leerden kennen? Er werden ideeën uitgewisseld en plannen gemaakt om blockchain eenvoudig en toegankelijk te maken. Blumer werd al voor hij twintig jaar werd miljonair toen hij zijn eerste bedrijf verkocht, dat gespecialiseerd was in het verkopen van virtuele eigendommen in EverQuest en WoW. 

Voor Larimer was het niet veel anders want hij stond mee aan de wieg van o.a. BitShares en Steemit. Hij was ook diegene die het “delegated proof of stake” (DPoS) mechanisme vormgaf en hij kwam als eerste met het “decentralized autonomous corporation” (DAO) idee.

Samen richtte ze block.one op van waaruit ze het EOS.io platform bouwden. EOS is de cryptomunt die leeft in het EOS.io blockchain platform. In eerste instantie was EOS een op het Ethereum netwerk gestarte ICO waarbij meer dan 4 miljard USD werd opgehaald, waarvan 10% toegewezen werd aan de oprichters en 90% onder de investeerders werd verdeeld. 

Wat is de use-case van EOS? 

Een Ethereum-killer wordt EOS wel eens genoemd, samen met nog andere smart contract platformen zoals b.v. Polkadot. Block.one creëerde in september 2017 het platform dat de directe concurrentie met de tweede grootste blockchain Ethereum moet aangaan.

Hoe het dat wil doen, is relatief eenvoudig uitgelegd, n.l. het zou gemakkelijker schaalbaar zijn en zou tot een miljoen transacties per seconde kunnen verwerken. En dat allemaal zonder fees! Ontwikkelaars kunnen, net zoals bij Ethereum of andere smart contract platformen, dApps bouwen en ze op het platform doen werken.

Grofweg zou je kunnen stellen dat EOS.io het besturingssysteem is dat het mogelijk maakt om programma’s aan te bieden. Een nieuwe “world-computer” als gedecentraliseerd netwerk met de EOS als munt die de economie draaiende houdt. 

Hoe werkt EOS? 

Het EOS blockchain platform kan zijn beloftes qua snelheid en schaalbaarheid leveren dankzij één van die uitvindingen van Larimer, het consensusmechanisme dat het DPoS heet. Dat zorgt enerzijds voor een hoog niveau van beveiliging en anderzijds lost het de schaalbaarheidsproblemen op waarmee andere smart contract platformen mee worstelen. In dat DPoS mechanisme worden er in eerste instantie en in real-time “delegates” gekozen, op basis van o.a. reputatie uit het verleden en het aantal gestakete coins.

Hoe hoger het aantal gestakete coins, hoe meer stemrecht een gebruiker zal krijgen. In tweede instantie kunnen alle delegates blocks creëren en aan de blockchain toevoegen. Voor elke gegenereerde block ontvangen de delegates een financiële incentive in de vorm van EOS. In de laatste stap van het DPos mechanisme hebben alle gebruikers de mogelijkheid om de activiteiten van de delegates te controleren. 

Hoe zit het met de tokenomics? 

EOS kent geen maximum supply van coins. Op dit moment circuleren er volgens Coinmarketcap iets meer dan 1 miljard EOS coins, waarvan er 936 miljoen verhandelbaar zijn. De totale marktkapitalisatie bedraagt bijna $2 miljard bij een prijs van $4.22. EOS staat daarmee net in de top 30 van projecten volgens grootste marktkapitalisatie. 

EOS kopen?

Je kunt EOS op verschillende cryptocurrency exchanges kopen waaronder de grootste crypto exchange Binance.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!