NFT’s blijven in populariteit groeien, maar is het een zeepbel?

De opkomst van non-fungible tokens (NFT) is niets minder dan indrukwekkend te noemen. De vraag naar digitale kunstwerken, onroerend goed en verzamelobjecten is de afgelopen maanden flink toegenomen. Zo hebben wij en andere nieuwsplatformen al verschillende artikelen geschreven over verschillende digitale kunstwerken die verkocht werden voor ongelooflijke bedragen. De populariteit van NFT’s is zelfs zo erg toegenomen dat het gedecentraliseerde finance (DeFi) ingehaald heeft op Google Trends.

Het grootste deel van de tijd was de interesse in DeFi echter een stuk groter dan die in NFT’s, maar dat is nu veranderd. De voormalige niche in de crypto-markt heeft de laatste tijd een indrukwekkende groei bereikt en dit is ook terug te zien in de zoekopdrachten op Google.

NFT's vs DeFi
Bron: Google Trends

Het is echter wel belangrijk om te vermelden dat de grafiek alleen de toename van populariteit aangeeft en niet een vergelijking is van concrete cijfers. Dit betekent dus dat de interesse in NFT’s een flinke groei doorgemaakt heeft, terwijl de interesse in DeFi stabiel is gebleven.

Maar zijn NFT’s geen zeepbel?

Velen zijn met stomheid geslagen door de recente rage en vragen zich af waarom iemand zulke gigantische bedragen uit zou geven voor digitale kunstwerken. In een recent artikel op onze website werd bijvoorbeeld al duidelijk dat de oprichter van Litecoin, Charlie Lee, de hype omtrent NFT’s niet snapt en noemde het zelfs een zeepbel. Hij gaf het volgende aan:

“In tegenstelling tot NFT’s is kunst in de echte wereld niet gratis om te maken. Het kost moeite en tijd om een ​​stuk te maken. Dit is in feite Proof-of-Work. Een beroemde kunstenaar als Picasso kan tijdens zijn leven slechts duizenden kunstwerken maken. Deze beperking zorgt voor schaarste, waardoor de waarde hoog blijft.”

Hij ging verder met:

“NFT’s daarentegen zorgen voor kunstmatige schaarste. Vanwege de bijna nulkosten om nog een NFT te creëren, zal de markt uiteindelijk worden overspoeld met NFT’s van artiesten die proberen deze rage te verzilveren. Het aanbod zal de vraag overweldigen en de prijzen zullen uiteindelijk crashen.”

De gekte gaat echter gewoon door

Hoewel sceptici beweren dat NFT’s een zeepbel zijn, blijven enthousiastelingen enorme bedragen uitgeven om tokenized assets te verwerven. Zo is gisteren de veiling van Beeple voor het digitale kunstwerk “The First 5000 Days” gesloten voor een adembenemend bedrag van $69 miljoen. De avant-garde biedt een combinatie van 5000 kunstwerken op één canvas. Het brein achter het stuk, Mike Winkelmann, alias Beeple, heeft de afgelopen 5000 dagen alle digitale kunst gemaakt waaruit het stuk bestaat.

Niet-NFT-fans lijken deze bedragen niet te snappen, maar NFT-eigenaren begrijpen dat deze activa in de toekomst een fortuin waard kunnen zijn. Een aantoonbaar voorbeeld is het rendement op CryptoPunks. Een van de negen buitenaardse CryptoPunks, die in 2018 voor $15.000 werd gekocht, en onlangs werd doorverkocht voor $8 miljoen. Dat is een verrassend rendement van 53.000%. Of deze gekte echter door zal blijven gaan, is afwachten.

Hoe denken jullie over NFT’s? Laat het ons weten op onze socials!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!