Europol arresteert hackers die meer dan $100 miljoen aan cryptocurrencies gestolen hebben

De agentschap van de Europese Unie voor samenwerking op het gebied van rechtshandhaving, beter bekend als Europol, arresteerde een criminele bende die meer dan $100 miljoen aan cryptocurrencies gestolen heeft door illegaal toegang te krijgen tot de telefoons van beroemde mensen.

Aangenomen wordt dat de criminelen telefoonnummers hebben gekaapt door middel van ‘SIM-swapping’, waardoor ze via hun telefoonnummers toegang konden krijgen tot de mobiele apps en cryptocurrency-accounts van de slachtoffers.

Op 9 februari werden in totaal 8 mensen gearresteerd, nadat 2 anderen eerder in Malta werden aangehouden. Europol geloofde dat de mensen die werden gearresteerd deel uitmaken van een criminele bende die het afgelopen jaar blijkbaar verantwoordelijk was voor duizenden slachtoffers. Enkele van de slachtoffers waren “internet influencers, sportsterren, muzikanten” en ook hun families.

Het onderzoek, dat in het voorjaar van 2020 begon, werd gezamenlijk uitgevoerd door wetshandhavingsinstanties uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Malta en Canada.

De autoriteiten ontdekten een netwerk met een “dozijn criminelen” die “samenwerkten om toegang te krijgen tot de telefoonnummers van de slachtoffers”, waardoor ze niet alleen geld en cryptocurrencies konden stelen, maar ook persoonlijke informatie, waaronder “contacten die gesynchroniseerd konden worden met online accounts”.

De criminelen namen ook de controle over de social media-accounts van de slachtoffers om “content te plaatsen en berichten te verzenden, waarbij zij zich voordeden als slachtoffer”.

In de meest recente dreigingsevaluatie van Europol voor georganiseerde criminaliteit op internet werd sim-swapping aangemerkt als “een belangrijke trend die in opkomst is”. Allemaal oppassen dus en bewaar het grootste deel van je munten niet op online wallets!

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!