Bitcoin koers

Hoe koop ik Bitcoin?

Deze vraag is misschien wel de “million dollar question” voor al wie net met Bitcoin in contact is gekomen of overtuigd is geraakt van het potentieel van de koningsmunt. Er bestaan ondertussen honderden manieren om Bitcoin te kopen en in dit artikel willen we jouw wegwijs maken in de verschillende manieren.

Het grootste verschil is dat je Bitcoin kan kopen via een makelaar (een “broker”), via een beurs (een “exchange”) of gewoon rechtstreeks van een privé persoon natuurlijk. Die laatste optie zien we echter niet vaak gebeuren. De verdere verschillen zijn allemaal van dat verschil af te leiden. Hieronder geven we een overzicht.

Kopen via een makelaar (broker)

De eerste manier is dat je Bitcoin kan kopen via een online makelaar. Die heeft waarschijnlijk een erg gebruiksvriendelijk, recht-door-zee platform waar je zonder veel poespas eenvoudig jouw eerste Bitcoin aankoop kan doen.

Ondertussen kan dat bijna altijd met een overschrijving van jouw bankrekening of zelfs gewoon met jouw bank- of kredietkaart. Met een bank- of kredietkaart zal er vaak een maximumbedrag gekoppeld zijn. Vaak hebben makelaars regels opgelegd gekregen die stellen dat klanten geen grote bedragen in korte periodes mogen spenderen. (In onze ogen nóg een reden te meer om Bitcoin te kopen. Niemand die je dan zal zeggen wat jij mag of kan met jouw geld)

Kopen op het platform van een makelaar is in vergelijking tot de andere opties de gemakkelijkste en snelste manier, maar ook de minst goedkope. Alhoewel de meeste makelaars tegenwoordig erg competitieve prijzen hanteren. In de meeste gevallen zal je bij een makelaar ook een soort wallet hebben waar je je vers gekochte Bitcoin kan bewaren. Er zullen in bijna alle gevallen ook andere cryptomunten dan louter Bitcoin aangekocht kunnen worden.

Gemakkelijk en snel cryptocurrencies kopen via een broker? Dat kan direct via Bitvavo en betaal over de eerste €1.000 geen handelskosten!

Wil je meer uitleg over Bitvavo? Bekijk dan de video hieronder!

Kopen op een beurs (exchange)

Voor wie zich aan iets meer avontuur wil wagen en geen angst heeft van wat extra complexiteit en administratie, dan ligt de weg naar de beurs helemaal open. Op een beurs kan je om te beginnen veel meer cryptomunten aankopen. De grootste beurzen zoals Binance, Coinbase of Kraken, hebben ook verschillende manieren om met je euro’s jouw eerste Bitcoin of andere cryptomunt te kopen.

Een groot verschil is dat je waarschijnlijk net iets meer persoonlijke informatie moet vrijgeven. Veel beurzen moeten namelijk voldoen aan de Know Your Customer (KYC) en Anti Money Laundering (AML) regels, opgelegd door de financiële regulatoren. Dit houdt meestal in dat je al je persoonlijke gegevens dient door te geven voor je account. Daarnaast dien je een foto van een ID-kaart of soms zelfs met een kopie van een factuur of een ander officieel document op te sturen waarmee jouw gegevens bewezen kunnen worden.

Voor sommige beurzen is dat niet nodig. Zij opereren dan meestal vanuit Malta, de Seychellen of Singapore, alleszins een land dat dit soort regels niet oplegt. Deze beurzen zullen dan meestal geen mogelijkheid hebben om b.v. met je bankkaart een saldo in je exchange account op te laden.

De mogelijkheden die je nog hebt bij een beursplatform zijn heel gelijkaardig aan die je misschien kent van aanbieders zoals Binckbank. Je hebt er ook meer toegang tot statistieken en cijfers of hebt een groter arsenaal aan soorten orders die je kan plaatsen, zoals “limit buy/sell” of “conditional orders”. En last but not least, zullen de kosten die je maakt bij elke aankoop of verkoop lager liggen dan bij een makelaar. De kosten daarvan schommelen gemiddeld rond 0,5% per handeling. Die kosten verschillen echter sterk per beurs.

Gemakkelijk en snel cryptocurrencies kopen via een exchange? Dat kan direct via Binance en ontvang 10% handelskorting!

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN