Machtsstrijd binnen Bitmain is eindelijk ten einde

De machtsstrijd tussen Bitmain-medeoprichters Micree Zhan en Jihan Wu lijkt eindelijk ten einde te zijn. De laatstgenoemde kondigde namelijk gisteren op Twitter aan dat hij besloten heeft om uit het bedrijf te stappen.

De nu voormalige CEO en voorzitter van Bitmain stuurde een versleuteld afscheidsbericht naar zijn volgers, waarin hij aankondigde dat het al lang bestaande meningsverschil tussen de afgezette medeoprichter Zhan en hijzelf op een “minnelijke” en “constructieve” manier was opgelost.

In het bericht stond het volgende:

“Ik heb vanaf vandaag ontslag genomen bij de CEO en voorzitter van Bitmain.”

Als onderdeel van de overeenkomst heeft Zhan ongeveer de helft van de aandelen van Bitmain van Wu en anderen gekocht voor $600 miljoen. De medeoprichter van Bitmain heeft naar verluidt een lening van $400 miljoen gekregen van het bedrijf en “zich ertoe verbonden nog eens [$200 miljoen] van buiten de groep op te halen” om Wu uit te kunnen kopen.

Volgens Wu had Bitmain vanaf maandag $327 miljoen dollar aan contanten, “tweemaal hoger dan wat de preferente aandeelhouders nodig hebben om deze schikking te sluiten”. Hij gaf verder aan dat de financiële situatie van Bitmain “sterk en gezond” is en dat het onwaarschijnlijk is dat deze worden beïnvloed door de lening aan Zhan.

Wu zal de crypto-industrie echter niet helemaal verlaten. Hij merkte op dat, als onderdeel van de schikking met Zhan, de contract cloudmining-service Bitdeer van het bedrijf zal worden “afgesplitst”, en Wu de rol van voorzitter op zich zal nemen. Zhan zal op zijn beurt weer de cryptomininggroep Antpool leiden, zodra deze is “verzelfstandigd tot een onafhankelijk bedrijf”.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!