FCA crypto-derivaten

Britse financiële toezichthouder waarschuwt investeerders voor cryptocurrencies

De Britse financiële toezichthouder, Financial Conduct Authority (FCA), vaardigde vandaag een waarschuwing uit richting investeerders van cryptocurrencies. Het gaf aan dat, als ze ervoor kiezen om te investeren in cryptocurrency-producten met een hoog rendement, ze bereid moeten zijn “al hun geld” te verliezen.

Op 6 januari trad het verbod van de FCA op de verkoop van cryptocurrency-derivaten en ETN’s – ingevoerd als bescherming van de consument – in werking. De Britse financiële toezichthouder heeft echter vandaag besloten om nogmaals de consumenten te waarschuwen voor de risico’s. Het zei dat consumenten ervoor moeten zorgen dat ze begrijpen waarin ze investeren en de bijbehorende risico’s moeten begrijpen, zoals bij alle risicovolle en speculatieve investeringen. Het ging verder met:

“Consumenten moeten op hun hoede zijn als ze uit het niets worden benaderd, onder druk worden gezet om snel te investeren of rendementen beloven die te mooi lijken om waar te zijn.”

Daarnaast identificeerde het de volgende risico’s:

  • Consumentenbescherming: Sommige investeringen die reclame maken voor hoge rendementen op basis van crypto-activa, zijn mogelijk niet onderworpen aan andere regelgevingen dan de antiwitwasvereisten.
  • Prijsvolatiliteit: Aanzienlijke prijsvolatiliteit in cryptoassets, gecombineerd met de inherente moeilijkheden om cryptoassets betrouwbaar te waarderen, geeft consumenten een hoog risico op verliezen.
  • Productcomplexiteit: De complexiteit van sommige producten en diensten met betrekking tot crypto-activa kan het voor consumenten moeilijk maken om de risico’s te begrijpen. Er is geen garantie dat cryptoassets weer in contanten kunnen worden omgezet. Het omzetten van een cryptoasset naar contant geld hangt af van de vraag en het aanbod op de markt.
  • Kosten en vergoedingen: Consumenten moeten rekening houden met de impact van vergoedingen en kosten op hun belegging, die mogelijk groter is dan die voor gereguleerde beleggingsproducten.
  • Onrealistische marketing: Bedrijven kunnen het rendement van producten overdrijven of de risico’s onderschatten.

De FCA voegde er nog aan toe dat de consumenten die toch besluiten om te investeren in cryptocurrencies waarschijnlijk geen toegang hebben tot de Financial Ombudsman Service of de Financial Services Compensation Scheme als er iets misgaat.

Al de bovenstaande risico’s zijn geen onzin. Het is zo dat de cryptocurrency-markt moeilijk is om te begrijpen en dat je zelf goed moet onderzoeken waar je je geld in investeert. Er zijn voldoende scams en onbetrouwbare exchanges. Dit maakt het risico op verliezen een stuk groter dan op de reguliere aandelenmarkt. Daar staat echter tegenover dat de kans op grote rendementen ook een stuk groter is dan op de reguliere aandelenmarkt. Dit maakt het juist zo aantrekkelijk voor velen, aangezien het investeren in cryptocurrencies een grote verschuiving van rijkdom teweeg kan brengen (géén financieel advies).

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN