Facebook’s Libra riskeert rechtzaak door zijn rebranding naar Diem

Facebook heeft onlangs zijn cryptocurrency-project, voorheen bekend als Libra, gerebrand naar Diem. Deze rebranding is echter niet geheel soepel verlopen, aangezien een in Londen gevestigd fintech-bedrijf nu dreigt de social media-gigant aan te klagen.

Volgens rapporten heeft Diem, een Londense fintech-startup, gedreigd Facebook en zijn partners aan te klagen wegens het kopiëren van zijn naam en bereidt het bedrijf zich voor om de nodige maatregelen te nemen.

Facebook is al sinds 2019 bezig met de lancering van zijn digitale munt, maar is onderweg verschillende hindernissen tegengekomen. Nu het er echter in geslaagd is om aan zijn voorstel te werken om aan de toezichthouders te voldoen, heeft de rebranding het project wederom in de wachtkamer gezet.

Het plan van Facebook om Libra te hernoemen naar Diem was een poging om het project een nieuwe start te geven en afstand te nemen van het oorspronkelijke format. Dit zou het imago van het cryptoproject moeten verbeteren en zou zelfs voor een positieve buzz hebben kunnen zorgen, echter is de naam al in gebruik door een andere fintech-organisatie.

De Londense Diem-applicatie begon in oktober met een ‘soft launch’ en heeft bijna 500,00 Instagram-volgers. De applicatie wordt een soort digitale pandjesbaas genoemd, omdat het gebruikers in staat stelt hun bezittingen in een mum van tijd te verkopen. Het leverde de gebruikers ook DIEM-betaalpassen en -rekeningen en noemde de dienst “Bank of Things”.

De oprichter en CEO van Diem, Geri Cupi, zei het volgende:

“We waren stomverbaasd toen we op 1 december ontdekten dat de Libra Foundation van Facebook ervoor had gekozen om te hernoemen naar Diem … Als kleine startup zijn we bezorgd dat verwarring bij klanten, als gevolg van de acties van Libra, onze groei aanzienlijk zal beïnvloeden.”

Hoewel het een zware strijd gaat worden voor een kleine fintech-organisatie om het op te nemen tegen een social media-gigant als Facebook, zijn de investeerders van Diem er klaar voor. Chris Adelsbach – een van Europa’s meest prominente fintech-investeerders en een van Diem’s ​​donateurs – reageerde met het volgende:

“We dachten, geven we op en zeggen gewoon ‘we zijn een klein bedrijf’, of vechten we voor het goede.”

Na overleg adviseerden juridische experts het bedrijf om hun merk te beschermen en Adelsbach voegde het volgende er aan toe:

“Het zou voor Facebook niet zoveel moeite hebben gekost om erachter te komen of er nog een Diem is in de financiële dienstverlening … Ze waren duidelijk van mening dat “we ze gewoon kunnen verpletteren, omdat we Facebook zijn.”

De rechtszaak zou opnieuw de digitale valuta van Facebook in de wacht kunnen zetten. Het wachtte al op goedkeuring van de Zwitserse toezichthouder (FINMA), echter lijkt dit niet het enige waar de social media-gigant zich druk over moet gaan maken.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!