OneCoin

BTC-e exploitant is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf

Alexander Vinnik, de vermeende exploitant van de inmiddels ter ziele gegane cryptocurrency-beurs BTC-e, werd afgelopen maandag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar wegens het witwassen van geld.

Een rechtbank in Parijs oordeelde dat de Russische staatsburger Vinnik schuldig is aan het witwassen van geld, hoewel de Franse aanklagers Vinnik ook beschuldigden van “afpersing, samenzwering en schade toebrengen aan automatische gegevensverwerkingssystemen”. Ze beweerden dat hij in het bijzonder hielp bij de ontwikkeling van de Locky-malware. Deze andere aanklachten zijn echter deze week door de rechtbank ingetrokken.

Vinnik werd begin 2020 uitgeleverd aan Frankrijk vanuit Griekenland, waar hij sinds 2017 vastzat. Vinnink werd op verzoek van de Verenigde Staten gearresteerd in een resort nabij de stad Thessaloniki.

De ministerie van Justitie noemde hem een ​​brein achter één van de eerste cryptocurrency-beurzen, BTC-e, en beschuldigde hem van “computerinbraken en hackincidenten, ransomware-oplichting, identiteitsdiefstal, corrupte overheidsfunctionarissen en distributieringen voor verdovende middelen.”

De beurs werd destijds gesloten en het domein werd in beslag genomen door de FBI. De beurs kwam echter al snel weer online onder de naam WEX, maar ging slechts een jaar later ook ten onder.

Na de arrestatie van Vinnik vochten de Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk voor zijn uitlevering, waarbij Frankrijk uiteindelijk aan het langste eind trok. De Verenigde Staten is echter nog steeds niet klaar met Vinnik, zei advocaat Frederic Belot, die Vinnik vertegenwoordigt.

Belot gaf tevens aan dat hij gelooft dat Vinnik een kans had op volledige vrijspraak als hij dit jaar had deelgenomen aan het gerechtelijk onderzoek. Hij koos ervoor om dit niet te doen op advies van zijn andere twee advocaten, Zoe Konstantopoulou en Ariane Zimra, die met de beklaagde hadden samengewerkt voordat Belot zich bij de zaak voegde, zei Belot.

Belot zei dat al het bewijs van het criminele gedrag van Vinnik door de FBI aan de Franse aanklager was verstrekt. De authenticiteit van die documenten had kunnen worden betwist als Vinnik een actievere rol had gespeeld in het onderzoeksproces. Belot zei het volgende:

“Alexander besloot te zwijgen en geen vragen te stellen of te vragen van de rechter te beantwoorden. En het gevolg hiervan, is dat Alexander schuldig wordt bevonden.”

Zimra, de andere advocaat van Vinnik, vertelde aan CoinDesk dat Vinnik echter “heel graag wilde samenwerken”, maar hij had geen toegang tot zijn dossier in het Russisch, zijn moedertaal, dus hij “kon zichzelf niet verdedigen en wist niet wat precies boven zijn hoofd gehouden werd.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op Facebook en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN