FinTech

Europese Centrale Bank publiceert openbare enquête voor digitale euro

De president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, kondigde een openbare enquête aan over een mogelijke digitale euro, wat suggereert dat de Europese CBDC openbaar zou kunnen worden gemaakt, in plaats van alleen voor interbancaire transacties.

Lagarde legde de gedachten achter de enquête uit en zei dat de enquête de bank in staat zal stellen om erachter te komen of Europeanen “graag een digitale euro gebruiken zoals ze een euromunt of een eurobankbiljet gebruiken, wetende dat het geld van de centrale bank is, altijd beschikbaar is en waarop ze kunnen vertrouwen.”

De enquête komt nadat de ECB een rapport heeft gepubliceerd waarin de verdiensten van een volledig gedigitaliseerde euro worden geëvalueerd, waarbij een aantal voordelen voor financiële integratie in de eurozone worden genoemd.

De studie gaf een idee van hoe een digitale euro eruit zou kunnen zien. Ten eerste zou het volledig converteerbaar zijn met andere vormen van euro (d.w.z. bankdeposito’s, bankbiljetten en reserves). Ten tweede zou het in de gehele eurozone zijn. Ten derde: het zou niet proberen te concurreren met particuliere oplossingen, wat mogelijk zou kunnen duiden op een soort wettelijk mandaat.

De wereld is druk bezig met CBDC’s

CBDC’s worden steeds populairder op het wereldtoneel. De digitale yuan van China vertoont een treffende gelijkenis met het digitale euro-voorstel van de ECB en is in geselecteerde provincies al beschikbaar gemaakt voor openbaar gebruik.

In de commerciële wereld probeert Facebook te concurreren met door de staat gesteunde en centraal gecontroleerde CBDC’s met de lancering van Libra, een gedecentraliseerde stablecoin, ondanks zijn controversiële start.

Met dit nieuwe publieke onderzoek probeert de ECB mogelijk een signaal naar de wereld te sturen dat zij voorop wil lopen in deze financiële innovatie. Hierdoor kan een digitale euro misschien dichterbij zijn dan dat wij denken.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN