Contact-traceringsapplicatie Google Apple

De nieuwe CoronaMelder app is beschikbaar, maar hoe zit dat met jouw privacy?

Sinds de bekendmaking van de CoronaMelder app is er veel te doen geweest over deze app, en dan met name over het onderwerp privacy. De Rijksoverheid geeft zelf aan dat er goed is nagedacht over de privacy en over de app zelf. De app is ontwikkelt volgens het privacy-by-design-principe. Hierbij worden zo min mogelijk persoonlijke gegevens verzameld of opgeslagen. De CoronaMelder app hoeft niet je e-mailadres of je naam te weten en gebruikt je locatiegegevens verder ook niet. Niemand waarmee de app codes uitwisselt krijgt dus inzicht in wie je bent of waar je bent.

CoronaMelder-app

Maar hoe werkt de CoronaMelder app dan? Als je met je telefoon in de buurt bent geweest van een andere telefoon die ook de CoronaMelder app heeft geinstalleerd dan wisselen de apps een code uit. Deze code is anoniem en willekeurig samengesteld. Mocht je op een bepaald moment besmet raken met het coronavirus, dan zal de GGD tijdens het bron- en contactonderzoek aan jou toestemming vragen om andere gebruikers te informeren over jouw besmetting. Er wordt vanuit een centrale server een bericht gestuurd naar de telefoons van andere gebruikers van de CoronaMelder app waar jouw CoronaMelder app een code mee heeft uitgewisseld omdat ze dicht bij elkaar in de buurt geweest zijn.

Als jij een bericht ontvangt in de CoronaMelder app, dan weet je niet welke telefoon het was die bij jou in de buurt is geweest. De code is niet te herleiden tot een gebruiker of andere telefoon. Op deze manier heeft de Rijksoverheid jouw privacy gewaarborgd. Het enige dat je weet is dat je in de buurt bent geweest van een besmet persoon.

Jouw privacy lijkt hiermee gewaarborgd, maar toch is er kritiek. Met name vanuit de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Zo is er bijvoorbeeld niet bekend welke servers er gebruikt worden en hoe deze beveiligd zijn. Daarnaast is er geen versleuteling van de codes die onderling worden uitgewisseld. De Autoriteit Persoonsgegevens wil dat de Rijksoverheid met Google en Apple om tafel moet gaan om deze zwakheden van de app verder te verbeteren.

Privacy

De CoronaMelder app moest snel gelanceerd worden. Natuurlijk was er veel spoed om de CoronaMelder-app te maken en te verspreiden, maar er zijn toch wat bochten afgesneden om de app snel te kunnen lanceren. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om jouw privacy verder te waarborgen. Eén daarvan is het gebruik van een VPN. Met het gebruik van een VPN is jouw dataverkeer versleuteld en is het veel moeilijker om te traceren waar je je bevindt en welke sites je bezoekt.

Dus als jij liever zo min mogelijk gegevens deelt met instanties die jouw dataverkeer kunnen volgen, dan is het de moeite waard om je eens te verdiepen in het gebruik van een VPN. Jouw privacy is van het allergrootste belang, zeker in onzekere tijden als deze. Natuurlijk is het goed te weten of je in contact bent geweest met iemand met corona en wanneer ongeveer, maar ook je digitale veiligheid dient daarbij altijd te worden gewaarborgd.

Disclaimer: Dit is een persbericht. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN