Wat is AMLD5

53 cryptocurrency-aanbieders hebben een aanvraag ingediend bij de Nederlandsche Bank

Zoals eerder gemeld op onze website, zijn er nieuwe regels in Nederland geïmplementeerd voor de aanbieders van cryptocurrencies. Hierdoor werd het cryptocurrency-aanbieders in Nederland verplicht om zich te registeren bij de Nederlandsche Bank (DNB).

Door deze nieuwe regels zijn er een aantal zaken veranderd, namelijk. Er zijn bijvoorbeeld flinke kosten aan verbonden (€1,7 miljoen verdeeld over alle crypto- / Bitcoin-bedrijven in Nederland), echter is dit niet alles.

  • Bedrijven die in de cryptocurrency-sector actief zijn dienen zich te registreren bij de Nederlandsche Bank. Hierbij worden bestuurders, en sommige aandeelhouders, getoetst. Ze moeten daarnaast kunnen aantonen dat hun onderneming de risico’s omtrent witwassen en terrorismefinanciering goed heeft afgedekt.
  • Na de toetsing, zal DNB toezicht houden op de naleving van de regels omtrent witwassen en terrorismefinanciering. Bedrijven die zich niet registreren bij DNB, mogen dergelijke omwisseldiensten en/of bewaarportemonnees niet meer aanbieden.
  • Bestaande partijen hebben 6 maanden de tijd om aan deze verplichtingen te voldoen.
  • De bedrijven dienen persoonsgegevens vast te leggen en te delen, mits er ‘ongebruikelijke’ transacties plaatsvinden. Dit betekent dus extra kosten voor het inrichten van een dergelijk systeem.
  • Alle bedrijven die actief zijn in deze sector worden in een openbaar registeren vermeld. Dit register wordt door DNB opgesteld en bijgehouden.

Het registratieproces is op 21 mei 2020 van start gegaan en loopt door tot 21 november 2020. Als een bedrijf zich niet registreert, dan zal het de activiteiten moeten staken.

Het is dus belangrijk voor aanbieders van cryptocurrencies om zich te registreren, echter zijn hier, zoals gezegd, vrij hoge kosten aan verbonden. Dit heeft er al voor gezorgd dat sommige bedrijven de deuren hebben moeten sluiten, zoals BitKassa. Daarnaast hebben andere bedrijven hun heil gezocht in andere landen, zoals Deribit die naar Panama verhuisde.

Ondanks de hoge kosten, meldde de Nederlandsche Bank toch dat er in totaal 53 aanvragen ingediend zijn. Het gaf echter ook aan dat er een aantal al afgevallen zijn, waardoor het totale aantal dat nu openstaat op 38 staat:

“48 aanvragen zijn op 21 mei ingediend en nadien nog 5. Een aantal van de aanvragers heeft inmiddels om verschillende redenen het proces beëindigd. Bijvoorbeeld om op een ander moment een aanvraag in te dienen, omdat de voorbereidingstijd te kort is geweest of in verband met een herstructurering. Ook heeft een klein aantal eenmanszaken de aanvraag beëindigd omdat de kosten voor de inrichting bij nader inzien te hoog waren. Per saldo lopen er op dit moment 38 aanvragen. Naar verwachting volgen nog nieuwe aanvragen van partijen die in Nederland actief willen zijn.

Momenteel is er maar één partij die de registratie al in handen heeft, namelijk AMDAX. De rest zal nog even moeten wachten op hun goedkeuring. De DNB gaf echter al wel aan dat andere partijen op korte termijn zullen volgen.

Hoewel dit cijfer wellicht tegenvalt, kunnen we wel verwachten dat deze lijst in de nabije toekomst nog een stuk groter gaat worden. Het is namelijk zo dat de kosten per organisatie een stuk lager worden wanneer de lijst groeit.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN