Breitling digitale paspoorten

Breitling gaat de Ethereum-blockchain gebruiken voor digitale paspoorten voor zijn horloges

Gisteren werd door de bekende luxe horlogemaker Breitling aangekondigd dat het een, op Ethereum gebaseerd, digitaal paspoort aan gaat bieden voor al zijn nieuwe uurwerken. Dit in een poging om de herkomst beter inzichtelijk te maken, aangezien er een hoop frauduleuze modellen verkocht worden op de tweedehands markt.

Geschiedenis is momenteel niet inzichtelijk

Zo werd in het verleden het daadwerkelijke Breitling-horloge dat James Bond in de film “Thunderball” uit 1965 droeg verkocht voor £25 (€27,50). Het horloge werd later bij Christie’s geveild voor maar liefst €136.655.

Uiteraard pakte het, in het bovenstaande voorbeeld, goed uit voor de koper, maar dit is natuurlijk ook vaak omgekeerd. Neem maar eens een kijkje op Marktplaats en je ziet voldoende Breitlings, waarvan je de herkomst niet weet. Het is dus gemakkelijk om als koper een kat in de zak te kopen en veel geld te verliezen. Hierdoor heeft het horlogemerk besloten om de herkomst van de nieuwe modellen vast te leggen op de blockchain.

Antonio Carriero, de chief digital and technology officer van Breitling, zei het volgende:

“Dure horloges zijn altijd geleverd met fysieke (en nu elektronische) echtheidscertificaten en internationale garantie, maar er moet een gestandaardiseerde manier zijn om de servicegeschiedenis en eventuele reparaties aan het horloge transparant te volgen.”

Deze vereiste, zei Carriero, wordt vooral gedreven door de snelgroeiende markt voor tweedehands horloges. In de afgelopen jaren is de markt in tweedehands horloges gegroeid tot ongeveer $20 miljard, ongeveer de helft van de markt voor nieuwe luxe horloges.

Hij vervolgde met:

“Dus als je een horloge wilt kopen van een [verkoop] -platform, is een belangrijk element de volledige traceerbaarheid van het product dat je gaat kopen en de volledige transparantie over de geschiedenis van het product. Tegenwoordig is er geen systeem dat deze mogelijkheden verenigt.”

Mogelijk gemaakt door Arianee

Het bovengenoemde probleem wil het bedrijf dus aanpakken. Om dit te realiseren heeft het ervoor gekozen om te werken met track-and-trace blockchain Arianee, die banden heeft met de Zwitserse luxemerkengroep Richemont, de eigenaar van Cartier, Dunhill, Jaeger-LeCoultre, Montblanc en anderen.

Het protocol van Arianee maakt gebruik van een systeem op Ethereum met zogenaamde non-fungible tokens (NFT’s), een manier om aan een ​​individueel object, zoals een duur horloge, een soort digitaal watermerk toe te voegen.

Breitling wil dat de hele branche samenwerkt, zei Carriero, om een ​​wereldwijde standaard voor digitale certificaten en een API te bouwen waarvan klanten zullen profiteren in plaats van in silo’s te werken. Hij zei hier het volgende over:

“Alles wat Breitling heeft ontwikkeld om Arianee te integreren met zijn e-garantiesysteem is gratis beschikbaar voor iedereen die er gebruik van wil maken.”

Het uitgeven van digitale, onveranderlijke, certificaten van echtheid is iets waar blockchain zich uitstekend voor leent. Zo werd vorig jaar al bekend dat het bedrijf LVMH, eigenaar van het Louis Vuitton-label, zich voorbereidde op de lancering van een op blockchain gebaseerd authenticiteitssysteem (codenaam AURA). Bij het project waren ConsenSys en Microsoft Azure betrokken.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN