Laatste Crypto Nieuws

Verenigd Koninkrijk verbiedt particuliere investeerders om te investeren in Bitcoin derivaten

De Financial Conduct Authority (FCA), de financiële toezichthouder van het Verenigd Koninkrijk, heeft de verkoop van cryptoderivaten en exchange-traded notes (ETN’s) aan particuliere beleggers verboden. Desalniettemin laat het een grijs gebied in de regel achter, waardoor het toch nog een soort van non-event is voor Bitcoin-handelaren.

Derivatenverbod om particuliere beleggers te beschermen

De FCA noemt marktmanipulatie, volatiliteit, kwetsbaarheden in de beveiliging en een onvoldoende begrip van de waardepropositie van deze activa als redenen op voor het verbod. Sheldon Mills, interim uitvoerend directeur strategie en concurrentie bij de FCA, zei:

“Aanzienlijke prijsvolatiliteit, gecombineerd met de inherente moeilijkheden om crypto-activa betrouwbaar te waarderen, geeft particulieren een hoog risico op verliezen door de handel in [cryptoderivaten]. We hebben bewijs dat dit op grote schaal gebeurt. Het verbod biedt een passend beschermingsniveau.”

De FCA geeft aan dat retailgebruikers 53 miljoen euro zouden besparen door het verbod. De regels voor het opleggen van het verbod zijn als volgt:

“De FCA heeft regels opgesteld die de verkoop, marketing en distributie aan alle retailconsumenten verbieden van derivaten (dwz contract for difference – CFD’s, opties en futures) en ETN’s die verwijzen naar niet-gereguleerde overdraagbare crypto-activa door bedrijven die in of vanuit het VK handelen.”

Weinig tot geen invloed op de markt

Het verbod pakt het gebruik van overzeese platforms echter niet aan. Door deze weglating hebben sommigen zich afgevraagd wat de werkelijke effecten van een dergelijk verbod zijn. Zo zei Edward Drake, hoofd compliance en operations van eToro, het volgende tegen Crypto Briefing:

“De rol van regelgeving is om de consument te beschermen, en dat is wat deze laatste uitspraak van de FCA beoogt te doen. 84% van de klantenposities van eToro in het VK bevinden zich in de echte onderliggende waarde zonder hefboomwerking. Als gevolg hiervan zijn we ervan overtuigd dat eToro minder zal worden beïnvloed door de nieuwe wetgeving dan vele andere op de markt en dat onze klanten ononderbroken toegang tot crypto zullen houden.”

Drake voegde eraan toe dat deze nieuwe regelgeving zou kunnen dienen als een wake-up call voor consumenten om “hun huiswerk te doen met betrekking tot waar ze in investeren en er zeker van te zijn dat ze investeren op een veilig en gereguleerd platform.”

Het valt nog te bezien hoe beurzen, met name die afgeleide producten aanbieden, hun strategie zullen aanpassen. Voor sommige platforms verandert er niets. Joel Edgerton, de COO van BitFlyer, vertelde Crypto Briefing:

“Voor gereguleerde beurzen is het echter business as usual. Op de langere termijn zou het slechte actoren uit de industrie moeten duwen, zodat we ons vertrouwen in de samenleving als geheel kunnen vergroten en de hele industrie kunnen laten groeien. We hebben aanzienlijke voordelen ten opzichte van traditionele financiële instellingen, maar we moeten ook volwassen worden, de moeilijkere weg inslaan en doen wat goed is voor onze klanten.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN