Digitale euro

Europese Centrale Bank denkt serieus na over een digitale euro

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een handelsmerk aangevraagd voor de term ‘digitale euro’, wat laat zien dat de bank steeds serieuzer nadenkt over het ontwikkelen van een eigen digitale valuta vanuit de centrale bank (CBDC). Dit volgens een artikel dat eerder op Bloomberg verscheen.

Daarnaast werd tevens duidelijk dat de ECB momenteel een rapport over het vrijgeven van een CBDC voorbereidt. Zodra de ECB het rapport publiceert, waarin de voor- en nadelen worden beschreven van het opzetten van een CBDC voor retailgebruik in heel Europa, zal de ECB het publiek raadplegen in een vragenlijst. Het publiek krijgt dan de mogelijkheid om feedback op de bevindingen te geven, wat weer vorm geeft aan het toekomstige CBDC-beleid.

ECB-president Christine Lagarde heeft het al jaren over een CBDC. In 2018, voordat ze president werd, opperde ze al de mogelijkheid van een digitale valuta voor Europa. Maar ondanks dat centrale banken over de hele wereld de mogelijkheden van CBDC’s onderzoeken, moet er nog een worden vrijgegeven.

Zoals wij al op onze website duidelijk hebben gemaakt, zijn meerdere landen over de hele wereld onderzoek aan het uitvoeren naar CBDC’s. In het geval van de ECB zou de euro worden gedigitaliseerd in de hoop dat transacties soepeler zouden verlopen, het gebruik van contant geld zou worden geminimaliseerd en banken de rente kunnen verlagen.

China loopt echter duidelijk ver voor op de rest van de wereld en test al een digitale yuan in verschillende steden, terwijl West-Europa en de VS nog steeds voorzichtig onderzoek doen naar het idee van een dergelijke munteenheid.

Hoewel het vaak vergeleken wordt met een cryptocurrency, zou een CBDC heel anders zijn dan een cryptocurrency zoals Bitcoin (BTC) of Ethereum (ETH), omdat het zou worden gecentraliseerd en gecontroleerd door één entiteit: een centrale bank. Critici hebben al meerdere keren gezegd dat er rekening moet worden gehouden met privacyoverwegingen, aangezien CBDC’s het potentieel hebben om alle traceerbaarheid van cryptocurrencies te bieden, zonder de anonimiteit van contant geld. Dit houdt in dat de overheid nog meer controle op de burgers kan uitvoeren dan met de huidige fiat-valuta’s.

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN