Ethereum Nieuws

Ethereum 2.0 weer een stap dichterbij lancering

Kernontwikkelaar van Ethereum, Danny Ryan, heeft een voorstel ingediend voor de eerste en meest kritische fase van Ethereum 2.0, waardoor het steeds dichter bij de officiële lancering komt. Dit volgens een nieuwe post op GitHub.

Het voorstel, genaamd “Serenity Phase 0”, is verantwoordelijk voor het tot stand brengen van het langverwachte proof-of-stake (PoS) consensusmechanisme – een efficiëntere methode voor het valideren van transacties op het Ethereum-netwerk. De nieuwe PoS-keten, bekend als de ‘Beacon Chain’, zal de komende maanden naast het bestaande netwerk van Ethereum worden gebouwd.

Verschillende fases

Fase 0 markeert echter slechts één fase van een gespreide lancering van Ethereum 2.0. Het zal namelijk in meerdere fases gelanceerd gaan worden, waarbij de laatste fases naar verwachting tot ver in 2022 zullen doorlopen.

  • Fase 0: Introductie van validator (strike) nodes.
  • Fase 1: Introductie van sharding, een manier om de Ethereum-blockchain voor verschillende doeleinden te splitsen.
  • Fase 1.5: Integratie van Ethereum’s huidige mainnet met het consensusmechanisme van ETH 2.0.
  • Fase 2: Introductie van status en uitvoering op meer shards dan alleen de originele Ethereum shard.

De lancering van fase 1 heeft als doel het sharding-mechanisme te introduceren – een methode om gegevens op te splitsen in meerdere fragmenten, of shards, met als resultaat dat de belasting van het netwerk wordt verminderd. Sharding is dan ook gelijk één van de belangrijkste drijfveren achter ETH 2.0, die het schaalprobleem van Ethereum op moet gaan lossen.

Momenteel nog testnet

Momenteel zal ETH 2.0 binnen zijn Medalla-testnet, een sandbox-omgeving voor het testen van het nieuwe protocol, binnenkort verdere experimenten ondergaan op het openbare testnet van Spadina. Parallel aan Medalla, is de bestaansreden van Spadina om ontwikkelaars in staat te stellen bepaalde elementen van Ethereum 2.0 uit te proberen, inclusief stortingen en genesis, zonder het dev-momentum op Medalla te verstoren.

Danny Ryan schreef het volgende over de nieuwe testnet-versie:

“We realiseren ons dat zowel de ingenieurs als de gemeenschap nog een openbare testnet-lancering kunnen gebruiken voordat mainnet gelanceerd wordt. Tegelijkertijd willen we voorkomen dat het momentum van Medalla wordt verstoord. We hebben daarom gekozen voor een kortstondige generale repetitie die later deze maand parallel aan Medalla loopt. Welkom Spadina!”

Hij ging verder met:

“Het belangrijkste doel is om ons allemaal nog een kans te geven om door één van de moeilijkere en riskantere delen van het proces te gaan – afzettingen en genesis – voordat we het mainnet lanceren. Als alles goed gaat, zou het ons meer gemoedsrust moeten geven voordat we de echte versie later dit jaar introduceren.”

Lancering kan in november al plaatsvinden

Dat de ontwikkelingen omtrent Ethereum 2.0 goed gaan werd eerder al duidelijk, aangezien Raul Jordan (teamlid van Ethereum 2.0) aangaf dat het in november al gelanceerd kan gaan worden, op de voorwaarde dat alles soepel verloopt voorafgaand aan de upgrade.

Hij gaf het volgende aan:

“Van [een checklist] zijn er maar een paar features, wat betekent dat we waarschijnlijk halverwege oktober een feature freeze kunnen uitvoeren, waardoor we alleen aan beveiligingsverbeteringen en UX kunnen werken voordat we live gaan. Als alles goed gaat, ziet november er vanuit ons perspectief nog steeds goed uit voor de lancering.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN