Bitgesell – het echte digitale goud

We leerden dat eind 19e eeuw een jongen uit het toen nog Duitse (en ondertussen, na WOI, Belgische) Sankt-Vith het met enkele radicale ideeën over o.a. geld en bezit best ver bracht in de wereld. Zo ver dat hij jaren later door een grote econoom, n.l. John Maynard Keynes, genoemd werd en een grote invloed lijkt te zijn geweest op zijn werk. Dat werk waar onze huidige economische samenleving op gebaseerd is. Hij noemde Gesells theorieën een anti-marxistisch socialisme, iets waar de wereld veel meer zou van kunnen leren dan van wat Marx probeerde te bereiken. Duik gerust eens in het konijnenhol van deze vooroorlogse economen en hun revolutionaire ideeën want tegenwoordig komen ze regelmatig terug onder de aandacht. Gesells naam wordt tot op zekere hoogte geëerd met de creatie van de Bitgesell.

Bitcoin Fork

Bitgesell is een Bitcoin (BTC) fork zoals jullie er ondertussen al wel enkele zullen kennen. De meer bekendere zijn dan natuurlijk, Litecoin, Bitcoin Cash of zijn jongere broertje Bitcoin SV. Kleine of grotere aanpassingen aan de broncode van de originele Bitcoin code maakt dat deze forks tot op zekere hoogte kunnen gezien worden als familie. En dat is niet anders bij Bitgesell.

Tekortkomingen wegwerken

Het grote doel van de initiatiefnemers, die zichzelf de cypherpunks noemen, was om bepaalde tekortkomingen van Bitcoin, te verbeteren. De koningsmunt en zijn onderliggende protocol zijn natuurlijk verre van perfect. Satoshi Nakamoto had bij het schrijven van de whitepaper nooit kunnen vermoeden dat zijn idee zo’n hoge vlucht zou nemen. Ook alle technologische ontwikkelingen die er in de voorbije 10 jaar gebeurd zijn, had Satoshi niet helemaal kunnen voorspellen. Denk maar eens aan de enorme vooruitgang in rekenkracht of het verbruik van energie die daarmee gepaard gaat. Hieronder leggen we één voor één de oplossingen voor die tekortkomingen kort uit.

Energie-efficiënter én betere netwerkveiligheid

Vorige zomer kwamen verschillende bronnen (The Verge/BBC/Digiconomist/Cambridge) met studies over het totale energieverbruik van het Bitcoinnetwerk. Een totaalverbruik van 64 TerraWat/h is op jaarbasis vergelijkbaar met het jaarverbruik van Oostenrijk. Er is hierover al veel gezegd en geschreven, het is een aparte discussie én artikel waard, dus of het een goede vergelijking, realistisch of uit context gehaald is, houden we in het midden. Het is natuurlijk wel ontegensprekelijk een hoog getal. En Bitgesell pakt dat aan door enkele fundamentele aanpassingen in het protocol door te voeren. Zo is het hashing algoritme aangepast van de SHA-2 standaard naar de SHA-3 Keccak standaard. Dat zorgt voor een geoptimaliseerd energieverbruik én verhoogde veiligheid. Op zijn beurt zorgt dat er ook weer voor dat miners op een energie efficiëntere manier voor de benodigde veiligheid van het netwerk kunnen zorgen. Een dubbele win dus!

Lichter, sneller, goedkoper

Dankzij de block weight van maar 0,4 Mb i.p.v. de 4 Mb (10 keer lichter dus) bij grote broer Bitcoin en de 100% implementatie van de SegWitprotocol upgrade van het Bitcoinnetwerk zal dit leiden tot een snellere en goedkopere afhandeling van transacties. Het komt er eigenlijk op neer dat dankzij de SegWit upgrade de grootte (of het gewicht) van een transactie drastisch verkleint waardoor er in één block meer transacties passen. Dat vergroot op zijn beurt de capaciteit van het netwerk (scaling) en zorgt er voor dat de kost per transactie sterk daalt. SegWit maakt ook tweedelaags-systemen zoals het Lightning netwerk mogelijk op het netwerk.

Kijken in de toekomst

Eén van de grootste verschillen waar Bitgesell mee uitpakt is de snellere halvingperiode. Waar dat bij BTC eens om de vier jaar ongeveer gebeurt, zal bij BGL elk jaar een halving plaatsvinden. Concreet wil dat dus zeggen dat we binnen enkele jaren al een beetje in de toekomst zullen kijken naar hoe een Bitcoinnetwerk er zal uitzien na een vierde halving. Zoals jullie waarschijnlijk wel wisten, onderging Bitcoin in mei de derde halving sinds zijn conceptie in 2009. Bitgesell zal al binnen een kleine drie jaar zover zijn. Bitgesell zal dus ook véél sneller aan de maximum uitgave van 21 miljoen coins komen. Iets waar niemand van ons getuige van zal zijn, want dat staat in het Bitcoinnetwerk pas rond het jaar 2140 te gebeuren.

Hogere transactiekosten en nog hogere schaarsheid

Bitgesell beoogt nog een belangrijk element van Bitcoin aan te scherpen. Een totale supply van 21 miljoen coins die dankzij het Proof of Work systeem in het netwerk terecht komen zorgt voor een schaarsheid die eigenlijk ongekend is in de wereld, laat staan in de financiële wereld. Bitgesell gaat nog verder en beoogt met het burnen of vernietigen van 90% van de kosten die gepaard gaan met elke transactie. Dat zorgt dan in de praktijk voor een nog hogere schaarsheid van coins. Hoe verder in de tijd we zullen gaan, hoe schaarser BGL zal worden. Het zal er ook voor zorgen dat in de toekomst, wanneer de mining rewards door de opeenvolgende halvings kleiner en kleiner worden, de miners meer incentives geeft om het netwerk te blijven beveiligen. Een hogere transactiekost kan zo’n interessante incentive zijn voor de miners.

Schaarsheid

De verhoogde schaarsheid en viermaal snellere halvingperiode zal volgens de initiatiefnemers er voor zorgen dat Bitgesell veel meer het echte digitale goud zal worden. Het zal een nieuwe standaard voor schaarsheid worden want het zal in feite schaarser worden naar gelang de tijd vordert. En die vordert viermaal sneller dan die in het bitcoinnetwerk.

Community driven

Bitgesell is een echt bottom-up project gestart nog maar in april van dit jaar. Op 4 april werd de blockchain gestart. Sinds begin van deze maand zijn ze gelist op coinmarketcap.com en de coin kan ondertussen op HotBit exchange verhandeld worden. Verschillende projecten zoals een blockchain explorer, een GPU miner en wallets werden vanuit de community succesvol ontwikkeld. Vooral op het bitcointalkforum wordt er gepraat over en gewerkt aan dit project.

Onbekend is nog onbemind?

Het is natuurlijk nog een project dat in heel kleine kinderschoenen staat en ondanks de gedrevenheid van de initiatiefnemers vliegt Bitgesell nog ver onder de radar. Een aanwezigheid op sociale media is dan ook ver te zoeken, behalve dan wat activiteit op het bitcointalkforum. Een persbericht bracht het project voor de eerste keer op de voorgrond in mei van dit jaar. Enkele YouTubers maakten een explainervideo die eerlijk gezegd wel verhelderend waren maar waar volgens ons wel wat vragen gesteld konden worden bij de credibiliteit of kwaliteit van de kanalen.

Hoe kom je dan aan een eigen stack BGL?

Zoals hierboven al gemeld is de grootste exchange waar je BGL kan inkopen de HotBit exchange. Het BGL/BTC paar ziet daar een dagelijks volume van om en bij de 7000 USD wat natuurlijk niet bijster veel is. Maar met een huidige marktprijs van 0,014 USD spreken we toch al over een behoorlijk aantal BGL dat er daar verhandeld wordt. Op dit moment is er een totale supply van 4 167 980 BGL waarvan er 3 911 495 in circulatie zijn. Kijken we terug naar het verhandelde volume en de marktprijs dan spreken we van een kleine 100 000 BGL die dagelijks verhandeld worden. Naast het gewoon aankopen van de coin kan je je ook aan het minen wagen. Kijk dus vooral eens op bitgesell.ca bij mining pools die momenteel actief de coin minen. Daar kan je je bij aansluiten en voor jezelf de coin beginnen verzamelen. Als je er nu mee begint, ben je zonder twijfel bij de allereersten en wie weet wat kunnen we nog van Bitgesell verwachten? Moon shot?

Disclaimer: Dit is een betaalde review. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen, voordat ze acties ondernemen met betrekking tot het gepromote bedrijf of een van zijn genoemde ondernemingen of services. CryptoBenelux is niet verantwoordelijk, direct of indirect, voor enige schade of verlies dat veroorzaakt is door of in verband met het vertrouwen in goederen, diensten of inhoud die genoemd zijn in het persbericht.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!