Ethereum EIP-1559

Ethereum-oprichter Vitalik Buterin waarschuwt voor DeFi-hype

Het aantal gebruikers dat actief is in gedecentraliseerde finance (DeFi) in de afgelopen maanden exponentieel gestegen, zoals gezien kan worden in on-chain data. Dit is niet zonder reden; door nieuwe tokens uit te geven, zijn DeFi-protocollen erin geslaagd schema’s te creëren waarmee investeerders honderden of zelfs duizenden procenten per jaar kunnen verdienen op hun investering.

Investeer niet in DeFi als je niet weet wat je doet

Ondanks deze mogelijk aantrekkelijke winstpercentages, adviseert de mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, zijn volgers en Ethereum-gebruikers niet om meteen de protocollen te gaan gebruiken. Op 14 augustus schreef hij:

“Herinnering: je hoeft NIET deel te nemen aan ‘the latest hot defi thing’ om in Ethereum te investeren. In feite, tenzij je *echt* begrijpt wat er aan de hand is, is het waarschijnlijk het beste om het uit te zitten of deel te nemen met slechts zeer kleine bedragen.

Er zijn vele andere soorten van ETH dapps, probeer deze uit!”

Het punt dat hij maakte, dat DeFi vooral riskant is voor mensen met weinig technische of economische kennis, wordt versterkt door een debacle dat pas een paar dagen geleden plaatsvond.

Bug in YAM protocol

Slechts twee dagen na de lancering werd Yam Finance-protocol, waarvan de oorspronkelijke token YAM is, getroffen door een bug in één van zijn contracten. Deze bug resulteerde in het verlies van $500.000-750.000 aan gebruikersactiva.

Het ambitieuze protocol voor yield farming, dat dinsdag werd gelanceerd, werd gecreëerd met een elastische voorraad tokens, die losser of strakker gezet kon worden om de pariteit van YAM met de Amerikaanse dollar te behouden. Bij de lancering werd het beheer van het hele protocol overgelaten aan zijn gebruikers, die konden stemmen over protocolwijzigingen.

Kort na de lancering van YAM werd echter een bug ontdekt in één van de smart contracts van het protocol die leidde tot de overproductie van YAM-tokens. De overtollige munten zouden in het YAM Reserves-contract kunnen blijven, waardoor het in feite onmogelijk werd om toekomstige bestuursmaatregelen te nemen.

De ontwikkelaars van YAM zijn nog de potentiële oplossingen aan het bekijken, echter is dit dus een goed voorbeeld van een project waar Vitalik Buterin voor waarschuwt. Het probleem was dat velen de risico’s van het beleggen van hun kapitaal via yield farming niet begrepen, waardoor ze financiële verliezen leden.

Is het houdbaar?

Naast het waarschuwen van zijn volgers om niet te diep in DeFi te duiken, zonder de risico’s te erkennen, heeft Buterin ook gezegd dat hoe dit groeiende segment van Ethereum, inherent onhoudbaar is.

Sprekend met crypto-journalist en podcaster Laura Shin, zei hij in juli dat de groei van DeFi wordt gesubsidieerd door cryptocurrencies die worden uitgegeven door protocollen die uiteindelijk geen munten meer zullen hebben om te distribueren, of anders het risico lopen om de activa tot nul te devalueren.

“Het is iets voor de korte termijn. Zodra deze verleidingen verdwijnen, kun je gemakkelijk zien dat de rentetarieven terugvallen tot bijna 0%. […] Dat is niet iets waardoor DeFi kan breken, maar het zou zeker een teken moeten zijn dat [dit niet iets is] dat we nu naar de hele wereld zouden moeten pushen.”

Daarnaast gaf Vitalik Buterin, op 13 juli in de Bankless podcast, aan dat de huidige DeFi-hype rond de COMP-token in feite een promotietool is en dat het uiteindelijk onhoudbaar is.

Hij zei het volgende:

“De realiteit is dat deze rentetarieven niet lijken op iets dat op lange termijn houdbaar is. Het is slechts een tijdelijke promotie die is gemaakt door een aantal samengestelde tokens af te drukken, en je kunt niet alleen samengestelde tokens voor altijd afdrukken.”

Scroll naar beneden om het volgende artikel te lezen of klik hier voor het laatste nieuws. Vergeet ons tevens niet te volgen op FacebookYouTube en Telegram, zodat je altijd op de hoogte blijft van het laatste nieuws!

deel dit bericht

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp

NET BINNEN