Bitcoin koers bereikt recordhoogte tegen Turkse lira

Het gaat niet goed met de Turkse economie en dat is te zien aan de nationale valuta van Turkije, de lira. Bitcoin (BTC) bereikte op 1 augustus weer een nieuwe all time high van meer dan 82.000 ten opzichte van de lira. Dit is echter voornamelijk te wijten aan de devaluatie van de Turkse fiat-valuta.

Het is nu zelfs zo dat een bekende Amerikaanse econoom en Bitcoin-scepticus, Steve Hanke, heeft gezegd, dat zodra de nationale fiat valuta van Turkije instort, Turkije alleen gered kan worden door een door goud gedekte valuta. Het land heeft in de afgelopen periode miljarden dollars uitgegeven om de lira op te krikken.

“De netto buitenlandse activa van de centrale bank bedragen maar liefst 32 miljard dollar. Turkije heeft geen munitie meer over om haar hopeloze lira te verdedigen. Alleen een door goud gedekte valuta kan de lira redden.”

Bron: Tradingview

Turkije heeft dit jaar ongeveer $60 miljard uitgegeven aan valuta-interventies, volgens een schatting van de investeringsbank Goldman Sachs. Piotr Matys, een valutastrateeg van opkomende markten bij de Rabobank, zei dat de staat van de reserves van Turkije “echt zorgwekkend” was en dat het land “op dun ijs liep”. Hij voegde eraan toe: “Ze grijpen behoorlijk in. En de vraag is hoelang ze dat kunnen doen.”

Steve Hanke is geen fan van Bitcoin

Dat Steve Hanke geen fan is van Bitcoin kunnen we opmerken uit zijn Twitter bericht van 23 juni. Hij beschreef Bitcoin toen als een speculatief activum, beter gezegd ‘geen valuta’.

Bitcoin is een zeer speculatief activum, geen valuta. Onbetrouwbaarheid, gebrek aan stabiliteit en fraudegevoeligheid zullen deze #cryptogeld blijven kwellen. Laat u niet misleiden, het kopen van Bitcoin is een gek spel.

Steve Hanke doet ons een beetje denken aan de toonaangevende goudbelegger en Bitcoin-scepticus Peter Schiff. Zo gaf hij investeerders een preek die de overstap naar Bitcoin hebben gemaakt, omdat het een ‘veilige haven’ zou zijn. Volgens hem moeten investeerders zich concentreren op activa die zich als veilige haven hebben bewezen in plaats van gokken op cryptocurrencies als Bitcoin.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!