ING bank werkt al sinds 2017 met Ethereum

De Nederlandse ING bank werkt al jaren aan het bouwen op Ethereum. De bank heeft in 2017 voor Ethereum gekozen omdat “er op dat moment niet veel platforms waren”, zegt Mariana Gomez de la Villa, Distributed Ledger Technology Program Director bij ING.

ING maakt deel uit van verschillende Ethereum-initiatieven: Gomez de la Villa noemde drie projecten:

  • Ten eerste Komgo, een project dat is bedoeld om handelsdocumenten te stroomlijnen dat “al commercieel live is bij ING”.
  • Het maakt ook deel uit van Fnality, een op Ethereum gebaseerd consortium voor betalingsafwikkeling dat tegen het einde van het jaar moet worden getest.
  • Ten slotte is er Bamboo, een bilaterale kredietbrief.

De bank heeft ook veel van haar werk, met name rond Zero-Knowledge Proofs, beschikbaar gesteld als een open source-project.

Er zijn vroege tekenen dat de technologie van ING, die over het algemeen naast andere banken en blockchain-ontwikkelaars wordt geproduceerd, werkt. De bank geeft zelf aan dat de transacties die via Komgo zijn uitgevoerd, de efficiëntie met 33% hebben verhoogd, waardoor de transactietijd is teruggebracht van drie uur naar 25 minuten.

Verschillende van deze projecten zijn al drie of vier jaar in de maak, zei Gomez de la Villa. Ze gaf tevens aan dat het zo lang heeft geduurd voordat ze uitkwamen, omdat Ethereum een ​​paar eigenaardigheden had die moesten worden gladgestreken, voordat de projecten gelanceerd konden worden. Het was daarbij erg belangrijk dat de technologie privé, vertrouwelijk, schaalbaar en goed doorgelicht moest worden, zei ze. Dit alles kostte tijd, en daarom zien ze eindelijk “het licht in productie”.

Waarom Ethereum?

Ethereum, nu vijf jaar oud, behoort tot de oudere blockchain-netwerken. Maar ING blijft er bij. Waarom kiezen ze hiervoor?

Cees van Wijk, IT Team Manager bij ING, zei het volgende hierover:

“Er zijn een groot aantal ontwikkelaars en het is battle tested. Er hangt een enorm ecosysteem omheen.”

Interoperabiliteit is een andere reden:

“Toepassingen worden echt krachtig zodra ze beginnen samen te werken. Als je een betalingssysteem, een identiteitsbeheersysteem en nog een ander handelsfinancieringssysteem hebt, kunnen ze allemaal samenwerken en elkaar gebruiken kenmerken en garanties, dan wordt [de technologie] veel sterker.”

Geen openbare blockchains

ING blijft momenteel nog weg van openbare ketens, omdat de bank nog steeds enige controle over het netwerk wil behouden. Mariana Gomez de la Villa ging hier dieper op in en zei:

“We moeten als instelling heel voorzichtig zijn om te voldoen aan enkele van de reguleringsverzoeken die we van onze centrale bank hebben. Dus we mogen vrijwel geen [openbare ketens gebruiken] omdat het onmogelijk is om de identiteit van iedereen op het netwerk te achterhalen.”

In plaats van een gedistribueerd netwerk van anonieme miners, maakt ING hierom gebruik van een gedistribueerd netwerk van geverifieerde netwerkdeelnemers. Het voordeel?

“Je kunt erop vertrouwen dat de Ethereum blockchain alleen geldige transacties zal bevatten en je weet met wie je communiceert”, aldus van Wijk.

359 bedrijven bouwen al op Ethereum

Eerder dit jaar plaatsten wij een artikel waarin een lijst, die gedeeld werd door investeerder Adam Cochran, gedeeld werd. Op deze lijst stonden 359 ‘grote’ bedrijven, buiten The Ethereum Foundation en ConSensys, die bouwen op het protocol.

Onder de lijst zijn grote namen in de industrie, zoals Nike, Barclays, TD Ameritrade, FedEx, Microsoft, Intel, Ubisoft, Amazon, American Express, Samsung, McDonald’s en nog veel meer.

Hij zei het volgende op Twitter:

“Je hebt misschien een gekke claim gehoord dat “niemand echt op Ethereum bouwt” en dat “alle producten die op Ethereum worden gebouwd, worden betaald door de Ethereum Foundation of ConSensys”.

Hier zijn 359 redenen waarom dat niet klopt.”

Gezien hoe uitgebreid de lijst is, is het onmogelijk om ze hier allemaal te vermelden, maar de volledige uitsplitsing is te zien in de Twitter-feed van Adam Cochran.

Ben je benieuwd naar het laatste crypto nieuws uit de Benelux? Klik dan hier! Je kunt ons ook volgen op Telegram.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!