Ethereum koers stijgt door, maar helaas doen de transactiekosten dit ook

De Ethereum (ETH) koers is de afgelopen dagen goed gestegen. Dit is natuurlijk goed nieuws voor de Ethereum-supporters, echter is er een ander aspect van het project waar mensen minder positief over zijn. Dit zijn de stijgende transactiekosten op het Ethereum-netwerk.

De transactiekosten op het netwerk blijven stijgen, waardoor het duurder wordt om transacties te verzenden of gedecentraliseerde apps (DApps) op het netwerk te gebruiken. Dit is een vrij groot probleem die zowel critici als supporters van Ethereum hebben erkend.

Hoe komt deze stijging in transactiekosten?

Er zijn limieten aan de transactiekosten. Er kan slechts een bepaald bedrag aan gas per blok worden betaald. Miners kunnen de limieten echter langzaam verhogen, waardoor de gaslimiet in elk blok met een klein bedrag wordt verhoogd. Onlangs hebben miners het limiet verhoogd van 10 miljoen tot 12,5 miljoen.

De belangrijkste oorzaak is de bekende stablecoin Tether (TUSD), die volgens EthGasStation de afgelopen maand $2,4 miljoen aan transactiekosten opleverde. Andere oorzaken zijn gedecentraliseerde beurzen, DApps, etc.

Kans voor andere projecten?

Ethereum transactiekosten worden berekend in Gas en gebruikt om te betalen voor operaties op het netwerk, zoals transacties, uitvoeren van smart contracts, DApps, etc. De meeste platforms die op Ethereum draaien, gebruiken het, dus als de gasprijzen stijgen, wordt het duurder om deze te gebruiken.

Volgens Etherscan gebruikte het netwerk op 18 juli ruim 74 miljard gas, een recordhoogte gemeten in gas (niet in dollars). Hier reageerde de CEO van het concurrerend project Neo, Da Hongfei, met het volgende op:

“De gaskosten op Ethereum naderen hun nieuwe record. Deze belachelijk dure kosten worden een zware last voor gebruikers en een obstakel voor DeFi-transacties. Het is een gouden kans voor alternatieve oplossingen om het in te halen.”

Het moet opgelost worden voor massale adoptie

Maar zelfs de eigen supporters van Ethereum erkennen dat het probleem moet worden opgelost. Zo tweette Anthony Sassano, mede-oprichter van het Ethereum-platform EthHub, het volgende, terwijl hij verwees naar een grafiek van de stijgende gaskosten:

“DeFi en Ethereum zijn op dit moment nog niet klaar voor reguliere adoptie – als je er vandaag mee speelt, ben je een pionier van een nieuwe technologie. Dit is gewoon de simpele realiteit – het zal met de tijd beter worden.”

Gaat Ethereum 2.0 dit oplossen?

Het laatste testnet voor Ethereum 2.0 wordt binnen twee weken gelanceerd en de officiële versie zal dit jaar nog live gaan, mits er geen grote problemen ontstaan. Met deze upgrade boekt Ethereum al vooruitgang bij het oplossen van het probleem, maar zelfs dit lost het probleem niet meteen op.

Volgens de mede-oprichter van Ethereum, Vitalik Buterin, zullen de belangrijkste upgrades – die Ethereum schaalbaarder zullen maken – een paar jaar later volgen. Eerder deze maand zei hij dat technologie van laag twee nodig is om het probleem in de tussentijd op te lossen, zoals zero-knowledge rollups.

Klik hier om €10 welkomstbonus te ontvangen op de grootste cryptocurrency-beurs van Nederland!